Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

På stan

Neneh Cherry i filmdebut: Jag har alltid älskat den här staden

Regissören Mark Cousins och skådespelaren Neneh Cherry pratar om filmen ”Stockholm My Love” i bussen på väg till några av inspelningsplatserna.
Regissören Mark Cousins och skådespelaren Neneh Cherry pratar om filmen ”Stockholm My Love” i bussen på väg till några av inspelningsplatserna. Foto: Emil Hammarstrom

I kväll har filmen ”Stockholm My Love” premiär på Bio Rio. Filmen är skapad av regissören Mark Cousins och huvudrollen spelas av den svenska världsstjärnan Neneh Cherry.

– Mitt förhållande till Stockholm har fördjupats av att göra det här, säger Neneh Cherry om filmarbetet.

I ”Stockholm My Love” får vi följa arkitekten Alva när hon vandrar runt på olika platser i Stockholm för att söka tröst efter ett trauma. DN Sthlm träffar Neneh Cherry, som spelar Alva, och Mark Cousins, filmskaparen, i en gammal 70-talsbuss utanför Bio Rio för att följa med till några av filmens nyckelplatser.

– Som en icke-stockholmare känns det bisarrt att agera guide, säger Mark Cousins när bussen börjar rulla.

Han är född på Irland men bor sedan 30 år tillbaka i skotska Edinburgh där han arbetar som filmskapare och författare. Nu är han i Sverige för att lansera sin nya spelfilm där huvudkaraktärerna är Alva och Stockholm stad. Han förklarar att Alva i filmen inte bara går genom staden, hon talar också direkt till Stockholm och på det viset finner hon tröst och mår bättre.

– Jag hoppas att människor som bor här ska se filmen och tänka ”jag har inte varit där”. Ibland är det svårt att se det som finns precis framför näsan, säger han och förklarar att han som utlänning kan bidra med nya perspektiv på staden.

Huvudkaraktären Alva spelas av Neneh Cherry, som för många kanske mest är känd för låten ”Buffalo stance” som blev en stor hit 1988. I ”Stockholm My Love” gör hon sin debut som skådespelare och det finns många likheter mellan henne och karaktären Alva, berättar hon.

– Min mamma dog för åtta år sedan och en stor del av min personliga process för att hantera sorgen var att jag gick runt. Det är samma sak med karaktären i filmen.

Bussen som vi åker i är färgad i rosa och guld och insidan är pyntad med blomgirlanger och ljusslingor. Efter ett par minuter kommer vi fram till Engelbrektskyrkan. Mark Cousins beskriver en scen ur filmen där Alva går upp för en trappa och ser ned i marken. Hon strävar efter säkerhet och mörker och dras därför till den här platsen.

Foto: Emil Hammarstrom

– Interiören här är bland den vackraste i världen, säger han innan vi kliver in i kyrkan.

– Jag har aldrig varit här inne, erkänner Neneh Cherry.

Inne i kyrkan kramar de om varandra och ser ut mot altaret. Man skulle kunna tro att de har känt varandra hela livet, men Neneh Cherry berättar att det är en nyfunnen vänskap.

– Det började med att jag fick ett mejl av Mark där han hade skrivit upp ett dussin övertygande anledningar till varför han tyckte jag skulle vara med i filmen. Jag har alltid varit osäker på om jag skulle klara av det, jag kan knappt komma ihåg texterna till mina egna låtar. Men det kändes jättebra, Mark var säker på att jag skulle klara det.

Filmen är en lång monolog där tittaren får följa Alvas tankar på de olika platserna. I början av filmen pratar hon engelska, men in mot mitten övergår språket plötsligt till svenska. Mark Cousins förklarar att det är ett kul överraskningsmoment för alla amerikanska eller brittiska tittare som inte känner till att Neneh Cherry är från Stockholm.

– Mitt förhållande till Stockholm har fördjupats av att göra det här. Jag har alltid älskat den här staden och jag har stark anknytning hit i och med att jag är född här, säger Neneh Cherry.

Foto: Emil Hammarström

Bussen går förbi skateparken under Västerbron och Mark Cousins fortsätter med guidningen.

– När man tänker på en vacker plats tänker man inte på en skatepark utan kanske snarare Gamla stan, säger han.

Bilden av ”vackra platser” utmanas genomgående i filmen och det är ofta långt ifrån klassiska vykortsbilder över Stockholm som visas upp. En av de första platserna som tittaren landar på är Vällingby torg en grå dag.

– Jag växte upp i ett underklassområde i irländska Belfast, som försökte vara som Vällingby men som misslyckades totalt utan ett riktigt centrum. Det var en billig version av Vällingby. Den svenska välfärdsidén fungerade mycket bättre än det gjorde i det skithål jag växte upp i och mitt barndomsjag blir avundsjuk när jag ser det. Folk kan se svagheter i Vällingby, men jag som kommer från den misslyckade versionen kan se styrkan i det, säger Mark Cousins.

Det finns en stor brist på nyfikenhet nu i och med Brexit och Donald Trump. Vi behöver ersätta rädslan med nyfikenhet.

Även Neneh Cherry har fått en mer positiv bild av förorterna och hon beskriver att hon har fått möjlighet att återuppleva Stockholm med hjälp av Mark Cousins.

– Jag kan komma ihåg när jag på 80-talet tänkte ”fan, va deppigt” om de här områdena. Men nu har jag fått ett annat perspektiv. Många av de här äldre funkishusen är fina nu, säger hon.

Den senaste tiden har bilden av Stockholms förorter i utlandet, framför allt i USA, varit ett hett debatterat ämne.

– ”Stockholm My Love” är en film som försöker lära känna staden. För Donald Trump är Sverige ett fantasiland, han kan få plats med allt han vet om landet på ett litet frimärke. Men är man en utlänning så vill man faktiskt komma till Sverige, lyssna och lära sig. Den här filmen ger uppmärksamhet till platser och bygger på nyfikenhet. Det finns en stor brist på nyfikenhet nu i och med Brexit och Donald Trump. Vi behöver ersätta rädslan med nyfikenhet, säger Mark Cousins.

Foton i text: Emil Hammarström

Läs mer om filmen och Stockholms filmfestival här

Mark Cousins och Neneh Cherry
Neneh Cherry 1989.

Neneh Cherry 1989. Foto: Örjan Björkdahl

Mark Cousins är regissör och författare. Han är född i norra Irland men bor i dag i Edinburgh i Skottland. Han är mest känd för filmen ”The story of film” från 2011 där han ger en poetisk tripp genom filmhistorian. ”Stockholm My Love” är hans första fiktiva film.

Neneh Cherry föddes den 10 mars 1964 i Stockholm. Mamman Moki Karlsson Cherry var konstnär, pappan Ahmadu Jah musiker. Styvpappan var jazzlegendaren Don Cherry. Nenehs halvsyskon är musikerna Titiyo och Eagle-Eye Cherry. Som ung flyttade hon till London och slog igenom stort 1988 med låten ”Buffalo stance”.

Favoritplatserna

Mark Cousins tre favoritplatser i Stockholm:

Skateparken i Rålambshov.

Lumafabriken i Hammarbyhamnen.

Markuskyrkan i Björkhagen.

Här gillar Neneh Cherry att promenera:

– Jag älskar när man kommer ut vid Slussen och det bara öppnar sig när man ser ut över Hornsgatan.

– Jag gillar tystnaden i Gamla stan. Jag bodde där när jag var yngre och gillar gå i mina gamla fotspår.

– Jag gillar att gå längs vattnet i Stockholm.