Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

På stan

”Vi kommer att få se en mer deltagande klubbkultur”

En inbjudande stämning där alla får vara med. Den devisen brukar Kalle Josephson jobba efter när han bygger sina klubbkoncept. Vilka har blivit många genom åren.

Den som kan huvudstadens klubbhistoria är förmodligen bekant med den långsmala siluett som skymtats på Stockholms krogscen de senaste 20 åren. ”Lång-Kalle” kan utan större överdrift sägas vara huvudstadens klubbkultur personifierad.

– Stockholm har ett fantastiskt klubbutbud i dag. Och det gäller både över och under ytan i form av ”open airs” och svartklubbar, säger Kalle från en bänk i Ringens centrum som ligger ett stenkast från lägenheten vid Rosenlundsparken.

Foto: Erik Simander

En sväng till Skanstullsgallerian blir det i princip dagligen – ja, klubbkungen har barn och familj – och nu även kvällsligen. Sedan ett par veckor ordar han en middagsklubb på gallerians matscen Teatern varje lördag. Förutom livemusik vid pianot och ett gäng ”inspirerande gäster” som Kalle bjuder till sitt bord, smyckas hela lokalen i en festlig dekor. Det bästa med Teatern, menar han, är ställets tillgänglighet och bredd.

– Här kan man äta mat från Sveriges bästa restauranger för någon hundring och precis som i gallerian är vem som helst välkommen. Teatern känns opersonlig på ett intressant sätt.

Det ”fantastiska” med Stockholms klubbliv i dag, säger Kalle, är dagens rika och nischade utbud. Gräver man lite finns i princip en klubb för alla smaker – från argentinska tangotillställningar i trånga källarlokaler till gigantiska rejv i Docklandsanda. Enligt Kalle pågår det spännande klubbar i Stockholm hela tiden – i tunnlar och fabriker, i lador, på ängar. Det gäller bara att veta om dem.

– Mitt bästa tips till att få reda på stans roligaste fester är att ta rygg på folk man vill hänga med. När jag kommer till en ny stad ser jag till att ta mig till något spännande ställe jag hört talas om, det kan vara ett kafé eller en butik. Sedan frågar jag helt enkelt runt bland folket där. De bästa tipsen sprids oftast från mun-till-mun.

Nyligen när jag spelade på ett ställe kom två tjejer i 20-årsåldern fram och undrade om jag kunde spela något från 1900-talet.

När det gäller utvecklingen av Stockholms klubbscen är Kalle optimistisk. I framtiden spår han ännu fler nischade klubbar och klubbar där arrangörer och gäster samarbetar.

– Jag tror vi kommer få se en mer deltagande klubbkultur där någon hjälper till med inredningen, en annan med maten, och en tredje med musiken. Min erfarenhet är att människor gillar att hjälpa till och vill känna sig behövda.

En annan klubbtrend på uppgång – som även går igen inom fler popkulturella områden, inte minst på modesidan – är 90-tal. En trend som väcker vissa nostalgiska musikminnen hos klubbarrangören – och inte minst en påminnelse om hans egen ålder.

– Nyligen när jag spelade på ett ställe kom två tjejer i 20-årsåldern fram och undrade om jag kunde spela något från 1900-talet. På dem lät det som om det var en svunnen tid, för mig känns den som i går, skrattar Kalle.

Foton i text: Erik Simander

Läs även Sthlm i mitt hjärta: Malin Hansson på klubb

Fakta. Lång-Kalles fem favoritklubbar i Stockholm

Chelsea Wolfe kommer till Kraken den 8 juni. Foto: Nora Lorek/Rockfoto

1. Shameless. För den som vill dansa till prestigelösa hits i Slakthusområdet.

2. Klara & Majas dag. Ett koncept som är en vlog och en klubb och blandar trams med allvar och är allmänt seriöst kul.

(Lokal varierar, se kommande klubbar på facebook.com/klaraochmajasdag)

3. Shiprocked.

Psych, northern soul och garage i källaren på Skeppsbar. Har en plats i min himmel!

Skeppsbar, Skeppsbron 44.

4. Tänk på döden.

Kraken är en efterlängtad lokal där både techno, punk, reggae och mörk rock blandas. Missa inte Chelsea Wolfe 8 juni!

Kraken, Rökerigatan 1D, Johanneshov.

5. Hemligt Osignat. Klubb för den som vill dansa till taktfasta rytmer till sent. Endast personligt inbjudna.

Kalle Josephson

Ålder: 38.
Bor: Södermalm.
Gör: Dj, klubbarrangör, skådis och pressansvarig på klädbutiken Beyond Retro.
Aktuell: Som helgvärd på Teatern i Ringens centrum. På lördagar med middagsklubb och på söndagar med brunchklubb med jazz.