Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Borgmästaren i skandal – lanseringen av NHL-arena ställdes in

Foto: AP Photo/Elaine Thompson/TT

Det var dagen då Seattle definitivt skulle bli en seriös kandidat till att få ett nytt NHL-lag. I stället slutade den med en borgmästare som avgick, anklagad för sexuellt ofredande.

Efter att Vegas Golden Knights kommer in i NHL den här säsongen har ligan 31 lag. Idealet är givetvis jämnt antal lag så frågan är vilken nordamerikansks stad som får det 32:a laget.

Quebec har länge setts som det klart hetaste alternativet. Hockeyintresset finns där, likaså en modern arena.

Seattle har till och från också nämnts, men problemet där är att det inte finns någon arena.

Tisdagen skulle bli dagen då Seattle äntligen på allvar skulle ge sig in i kampen om att få in ett lag i NHL. Det var utlyst en presskonferens på eftermiddagen där ett pampigt arenaalternativ skulle presenteras.

Bilder läckte ut redan innan på arenan som beräknades kosta upp mot 660 miljoner dollar, drygt 5,2 miljarder kronor. Allt skulle finansieras i en privat satsning. Miljardären David Bonderman ska enligt uppgifter vara den som är villig att gå in och satsa pengarna.

Förutom ett nytt NHL-lag väcktes också förhoppningar om att få tillbaks ett NBA-lag till staden. SuperSonics fanns mellan 1967 och 2008 och vann till och med NBA-mästerskapet 1979.

Redan 2018 ska det vara klart att börja bygget, som skulle vara klart till 2020.

Förväntningarna var stora i den nordvästliga staden längs Stilla Havs-kusten.

Då kom dråpslaget.

Presskonferensen ställdes in.

Anledningen var att stadens borgmästare Ed Murray anklagats för sexuellt ofredande.

Det var heller inte första gången det hände. Bara sedan i april har nu fem olika män anklagat Murray för samma sak.

62-årige Murray är öppet homosexuell och har redan tidigare backat ur det kommande borgmästarvalet beroende på anklagelserna.

Den senaste kom från en kusin till honom, som påstår att det hände på 1970-talet.

Det blev till slut för mycket. I stället för att berätta om stadens nya sportsatsning slutade tisdagen med att Murray avgick som borgmästare.

Själv försvarar sig Murray och säger att anklagelserna inte är sanna utan att de enbart är en del i ett politiskt spel mot honom.

Murray har av vissa anklagats för sina progressiva idéer. Det var bland annat han som införde samkönade äktenskap i staten Washington och han har även stött immigranters rättigheter.

Reaktionerna i de två stora ligorna som skulle vara aktuella var lite annorlunda. NHL håller hela tiden koll på situationen i Seattle. Men NBA visar inget större intresse alls för att få ett nytt lag i staden.

Tv-kanalen NBC konstaterar att tisdagen i Seattle visar att städer ofta har betydligt större frågor att ta ställning tlll än att se till att få lag i de stora proffssporterna.