Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Dopningsklassat medel säljs som ”dopingfree”

Burkarna är märkta som fria från dopning.
Burkarna är märkta som fria från dopning. Foto: Jens Littorin

GÖTEBORG. Kosttillskott som innehåller en dopningsklassad substans säljs i Sverige med ordet ”dopingfree” på etiketten. Idrottare varnas nu för preparat som misstänks ligga bakom fem färska dopningsfall.

Riksidrottsförbundet slog i tisdags larm om det dopningsklassade ämnet higenamin, som skapat fem dopningsfall i Sverige i år. Utredningarna kring fallen visar att idrottarna sannolikt inte dopat sig medvetet utan fått i sig ämnet via kosttillskott. Detta kan bero på att higenamin går under flera olika benämningar, ett av dessa är Blå lotus.

DN kan i dag visa att ett kosttillskott som säljs på den svenska marknaden innehåller Blå lotus, men produkten lanseras som fri från dopningsklassade substanser. ”Dopingfree” står det på etiketten, som också har en bild av en överkorsad spruta. Preparatet heter Go Hard 2.0 och tillverkas av det svenska företaget Swedish Supplements. Det säljs på nätet och av en lång rad affärer över hela Sverige.

DN gick in MM Sports butik i centrala Göteborg och fann Go Hard 2.0 i hyllan. Etiketten indikerar att preparatet går bra att använda för den som kan utsättas för dopningstester. Personalen i butiken förklarar att man uppmärksammats på den felaktiga märkningen.

– Vi berättar det här för alla kunder, men jag håller med om att det är förvillande, säger expediten.

MM Sports produktansvarige, Andreas Karlsson, säger att företaget på sin egen hemsida har en varningstext om att Go Hard 2.0 innehåller ett ämne som är dopningsklassat.

– Vi gick ut med den här informationen redan innan higenamin kom upp på listan. Däremot kan vi inte etikettera om de burkar vi säljer i våra butiker, säger Karlsson och poängterar att butikspersonalen är tillsagd att informera om den felaktiga uppgiften.

Flera andra återförsäljare uppmärksammar också sina kunder på hemsidan om att preparatet innehåller förbjuden substans.

DN gick vidare till Gymgrossistens butik och hittade även här Go Hard 2.0 till försäljning med den felaktiga etiketten. Även här förklarar personalen att man fått instruktioner om att informera kunderna om problemet. Detta gäller även två andra preparat, ett från en annan svensk tillverkare och ett från en amerikansk. Under DN:s besök började personalen sätta upp varningstexter kring de aktuella burkarna.

Higenamin, som vid sidan av Blå lotus även kan gå under namn som Indisk lotus, demethylcoclaurine och norcoclaurine, kom upp på internationella antidopnigngsbyrån Wadas lista över förbjudna preparat den 1 januari i år. Trots det marknadsfördes Go Hard 2.0 på torsdagen fortfarande som dopningsfritt på tillverkaren Swedish Supplements hemsida.

DN har vid upprepade tillfällen utan framgång sökt ansvariga vid företaget för en kommentar.

Mats Nilsson, vd vid Svensk egenvård, som organiserar 75 procent av leverantörerna av kosttillskott i Sverige, säger att man arbetar hårt för att få bort felaktig märkning i branschen, men poängterar att Swedish Supplements inte tillhör medlemsföretagen.

– Det är naturligtvis allvarligt att ett preparat som innehåller ett dopningsklassat ämne säljs som ”dopningsfritt”, men det här faller inte under livsmedelslagen. Däremot skulle jag kunna tro att det kan handla om vilseledande marknadsföring, säger Nilsson.

Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Riksidrottsförbundets dopningskommission, reagerar också starkt på uppgifterna och säger att det låter som bedrägeri.

Han betonar att information från butikspersonal kring det felmärkta preparatet inte kan ses som tillräckligt skydd för kunderna.

– Ofta får man ju en burk av en kompis och då tror jag inte att informationen om att det är dopning går fram, säger Andrén-Sandberg.

Higenamin är ett svagt centralstimulerande ämne. Det går även under beteckningen Blå Lotus, Indisk lotus, demethylcoclaurine och norcoclaurine.

Sedan internationella antidopningsbyrån Wada noterat att higenamin används allt mer frekvent av idrottare kom substansen upp på den förbjudna listan 1 januari 2017.

Fem svenska idrottare har i år lämnat positiva dopningsprover för higenamin. De hotas av ett års avstängning.

Läs mer: RF slår larm: Fem svenskar fast för ”nytt meldonium”