Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Eddahri reste sig från sorgen: AFC förtjänar mina kvaliteter

Omar Eddahri har tagit en krokig väg till fotbollsallsvenskan. Nu gör 26-åringen allsvensk debut med AFC Eskilstuna.
Omar Eddahri har tagit en krokig väg till fotbollsallsvenskan. Nu gör 26-åringen allsvensk debut med AFC Eskilstuna.

Kim Källström, Stefan Ishizaki och Markus Rosenberg.

I vimlet av meriterade profiler på den allsvenska upptaktsträffen fanns också en uppstickare.

Den här säsongen gör Omar Eddahri allsvensk debut. Som 26-åring.

– Det här är ändå en naturlig plats för mig, säger AFC Eskilstuna-spelaren.

Men så har det inte alltid varit.

För egentligen lade Omar Eddahri ned planerna på en elitkarriär för flera år sedan. Han var en lovande spelare i dåvarande superettanlaget Väsby United (numera AFC Eskilstuna) och spåddes en fin framtid.

Där och då dog Eddahris syster, vilket ledde till att lusten försvann och fortbollsspelandet fortsatte i lägre serie som division 4-spel med Kungsängen och division 2-spel med Sollentuna.

– Om inte det där tragiska hade hänt så hade jag spelat i allsvenskan för länge, länge sedan. Det var tre och ett halvt år som försvann för min del och det var mest att spela för att det var kul under den tiden, men det var ingen nivå om man vill lyckas i fotboll, säger Eddahri.

När bestämde du dig för att ta dig tillbaka?

– Inte för att låta för kaxig, men jag har alltid vetat att jag sitter på mycket talang och att det kändes som ett slöseri att spela i division 3 och 4. Flera människor fick mig att inse det och jag är glad för det i dag. Sedan har jag fått ta mig hit till allsvenskan på egen hand, så jag har inte fått något gratis. Det har tagit tid för andra klubbar att få upp ögonen för mig. Till sist blev det AFC och det är de som förtjänar mina kvaliteter i allsvenskan, säger Omar Eddahri.

– Jag tror inte att det är många som pallar att göra den här långa resan, så det säger en del om mitt psyke. Sedan så ska man ha respekt för hur svårt det är att ta sig till allsvenskan, vissa får det gratis medan andra får kämpa som jag, fortsätter AFC-spelaren som har varit med på klubbens avancemang från division I till allsvenskan på tre år.

Stjärnorna på upptaktsträffen i all ära.

Omar Eddahri, som är uppvuxen i Solna, är inte helt ovan att umgås med andra svenska spelare med landslagsmeriter. En bidragande anledning till varför han har lyckats få fart på karriären – efter alla år i lägre divisioner – är också vänskapen med utlandsproffsen John Guidetti, Stefan Silva, Nabil Bahoui, Miiko Albornoz och Alexenader Milosevic.

– Vi har spelat jättemycket fotboll ihop. Varje lucka som vi har där alla är samlade i Sverige så spelar vi alltid fotboll tillsammans. Det är också en grej. Det var inte så stor skillnad på min nivå och deras. Det har varit en morot för mig när jag har tagit mig tillbaka, säger Omar Eddahri som är en minst sagt irrationell, teknisk och snabb spelare.

– Det är mycket gårdstänk ibland. Det har jag fått från att spela på gatan med mina vänner och det sitter i än i dag. Det är en av mina styrkor.

Om mindre än ett år kommer förbundskaptenen Janne Andersson att ta ut en landslagstrupp för ytterligare en vinterturné.

Omar Eddahri ser det i horisonten.

– Det är en dröm. Jag siktar på det och får se vart det landar. Jag tror inte att det är omöjligt. Jag ser det som något som är inom räckhåll.

Läs mer: Så bra var tränarna på allsvenska upptaktsträffen – DN betygsatte

Fakta. Andra spelare som kan få sitt genombrott i allsvenskan

Kingsley Sarfo

Ålder: 22 (född: 1995).

Position: Mittfältare.

Klubb: Sirius.

Kommentar: Utsågs till bäst i superettan av spelarna själva. Kommer bli otroligt viktig för nykomlingen från Uppsala.

Sead Haksabanovic

Ålder: 17 (född: 1999).

Position: Mittfältare.

Klubb: Halmstad.

Kommentar: Var en viktig kugge redan i fjol när HBK kvalade sig upp till allsvenskan. En av de största talangerna i allsvenskan.

Oscar Linnér

Ålder: 20 (född 1997).

Position: Målvakt.

Klubb: AIK.

Kommentar: Är tilltänkt att ersätta Patrik Carlgren som AIK:s förstamålvakt i år. Har hållit nollan sex gånger på försäsongen.

Tim Erlandsson

Ålder: 20 (född 1996).

Klubb: AFC Eskilstuna.

Kommentar: Är inlånad från brittiska Nottingham (Championship) för att få speltid. Kom med till A-landslagets vinterturné efter att Patrik Carlgren tackat nej.

Pontus Dahlberg

Ålder: 18 (född 1999).

Klubb: IFK Göteborg.

Kommentar: Väntas bli förstamålvakt i IFK Göteborg den här säsongen efter John Alvbåge som lämnat, där han konkurrerar med 27-årige Erik Dahlin.

Fakta. Omar Eddahri

Ålder: 26 (född: 1990).

Position: Anfallare/mittfältare.

Klubb: AFC Eskilstuna.

Moderklubb: Rissne IF.

Tidigare klubbar: Täby IS (division 3), Väsby United (superettan), Kungsängen (division 4), Akropolis (division 1 och 2), Sollentuna (division 2).

Kommentar: En ”late bloomer” som är skolad i Väsby United och som från lägre divisioner har tagit sig till allsvenskan och var dominant i AFC i superettan i fjol med åtta mål och fyra framspelningar.