Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Djup spricka mellan spelare och tränare i Rosengård

Jack Majgaard Jensens vara eller inte vara i Rosengård kan bli en fråga för sportchef Therese Sjögran.
Jack Majgaard Jensens vara eller inte vara i Rosengård kan bli en fråga för sportchef Therese Sjögran. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

FC Rosengård vill inte prata om kris. Men faktum är att allt inte är rosenrött i omklädningsrummet på Malmö IP.

Laget åkte ur Champions League i kvartsfinalen mot FC Barcelona. Och den allsvenska öppningen har gett en del i övrigt att önska. Förlust borta mot Eskilstuna (2–3) och sedan ny förlust (0–1) borta mot Hammarby. Det senare ett resultat som ingen såg komma.

Det innebär att tabelltrean Rosengård är ett pressat lag inför lördagens bortamöte med regerande mästarna och serieledarna Linköping, som redan har ett försprång med sex poäng.

Ny förlust och säsongen kan vara spolierad för stjärnbygget. För till och med två förluster kan vara allvarligt nog om man har guldambition. Det fick Rosengård erfara förra säsongen.

Missnöjet riktas mot tränaren Jack Majgaard Jensen, och hans taktiska dispositioner.

Enligt vad DN erfar ville stjärnan Marta gärna stanna i Malmö. Men hon tröttnade på Majgaard Jensen och kände sig mer eller mindre tvingad att lämna när hon fick ett anbud från Orlando Pride.

Marta riktade kritik mot tränaren offentligt i samband med att hon lämnade klubben sedan laget åkt ur Champions League i mars. Hon förklarade att hon var frustrerad över att hon inte kände sig central i spelet, att det saknades fantasi i spelet, och att hon var missnöjd med att hon fick tunga defensiva uppgifter i mötena med Barcelona. Möten som Rosengård förlorade med 0–2 borta och 0–1 hemma.

I en intervju med Sydsvenskan förklarade Marta att det inte var fel att behöva jobba defensivt, men att det blev för mycket, att hon inte hade någon power kvar att anfalla.

”Du ser inte Messi gå ner och jobba i försvar hela tiden”, sade Marta.

Majgaard Jensen kontrade med att säga att han trodde att Marta var besviken för att hon inte kunde bidra med mer.

”Vill Marta jämföra sig med Messi bör hon göra samma saker som Messi gör i de stora matcherna”, sade Majgaard Jensen.

Därmed var sprickan djup. Och det har knappast höjt stämningen i spelartruppen.

Majgaard Jensen kom till Rosengård i augusti 2015 på korttidskontrakt. Fyra månader senare skrev Rosengård ett treårsavtal med dansken.

Förlorar man mot Linköping står Rosengård, läs sportchefen Therese Sjögran och hennes mentor Erling Nilsson, inför ett vägval.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.