Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

”Är du lite klen och inte tar för dig så kan du bli mobbad”

Joel Asoro under en träning med U21-landslaget i Polen.
Joel Asoro under en träning med U21-landslaget i Polen. Foto: Bildbyrån

Lublin. Som 16-åring lämnade Joel Asoro Brommapojkarna för engelska Sunderland. Han vet hur tufft det kan vara att komma ut i Europa.

– Är du lite klen och inte tar för dig så kan du bli mobbad, säger Asoro.

Efter två år utomlands kan Joel Asoro berätta hur den hårda skolan ute i Europa ser ut.

– Det är tufft, hur tufft beror på hur tuff du är tillbaka mot andra spelare. Det är så fotbollen är. Du måste visa att du är hård och inte tar skit, säger Asoro. Du ska kunna ta skit utan att börja överreagera, det är så spelarna hela tiden testar varandra.

Han har själv sett spelare som inte klarat av den tuffa attityden i klubbarna.

– Många har inte stöd av sina familjer, jag har ändå en liten fördel som har en mamma som tar hand om mig när jag kommer hem.

Asoro flyttade till engelska Sunderland i samma veva som han fyllde 16 år.

– Jag fick ett erbjudande om att flytta och ta med mig mamma. Jag tycket det lät bra och jag ville prova på att spela utomlands. Det är det jag drömt om så jag tvekade inte när chansen kom.

Han bor med mamma Eunice i ett radhus i utkanten av stan.

– Mina systrar och min tjej brukar komma över då och då. Du måste alltid ha kontakter som du kan lita på som kan hjälpa dig. Gör en deal så att du får en familjmedlem med dig, det är bra, säger Asoro som ett råd till talanger som är sugna på att flytta utomlands.

Läs mer: Spelarna köar för att slå straff: ”Jag tar nog nästa”

Att landslagspelaren Sebastian Larsson, som spelat i Sunderland sedan 2011, finns i klubben har gjort livet lättare för Asoro.

– Han har tagit hand om mig rätt mycket och gett mig råd, det är honom jag kan tala svenska med, det känns skönt.

Asoro har mest spelat i U23-laget som bland annat spelat i Youth Champions League. Asoro avgjorde semifinalen men Sunderland förlorade finalen mot Porto med 5-0. Han har nio minuters spel i Premier League.

– Starten av säsongen gick jättebra, det gick bara uppåt. Sedan fick jag inte spela utan hamnade på bänken och fick jag spela med U23-laget. Efter det blev det bänken i A-laget igen och jag fick spela några cupmatcher.

Han tillhör själv de allra snabbaste spelarna i ligan.

– När jag var 14 år sprang jag 100 meter på 11,4 någonting. Nu kanske jag gör det på strax över tio någonting, jag känner mig i alla fall snabb med boll, man ska ha den med sig också.

Han började spela fotboll i Haninge men skolades i talangfabriken Brommapojkarna, en klubb som Simon Tibbling och Jacob Une Larsson också växt upp i.

I EM-premiären mot England var Asoro, som enligt brittiska rykten är aktuell för Arsenal, avstängd. Nu hoppas han på spela i måndagens match mot Polen.

– Det är jätteroligt att vara med i U21, det är rätt nytt för mig och jag ska göra mig redo. Det andra U21-laget vann EM, det kan bli svårt att göra om det men förhoppningsvis kan vi spela vår fotboll och vinna på det.

Förbundskapten Håkan Ericson ser Asoro lite som en joker.

– Joel tillhör de absolut snabbaste spelarna vi har i Sverige. När han var med på förra lägret såg jag honom mer som en spelare att inventera för framtiden tack var sin spetsegenskap. Men på tre träningar visade Joel att han hade mer än en snabbhet. Han har spelförståelse, han har förmågan att vara rädd om bollen och sätta medspelare i bra situationer. Han har dessutom långa inkast som vi kan vara intresserade av.

Läs mer: Mellbergs Brommapojkarna leder nu med elva poäng