Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

AS Monaco går sin egen väg

Tiemoue Bakayoko och Kylian Mbappe Lottin (t.v.) firar 3–1-målet.
Tiemoue Bakayoko och Kylian Mbappe Lottin (t.v.) firar 3–1-målet. Foto: Pascal Guyot/AFP

När de stora klubbarna i Europa skapat miljardimperier för att nå framgång i Champions League har AS Monaco gått motsatt väg. Med unga utvecklingsbara talanger har man skapat en kompetent utmanare. Nu väntar Borussia Dortmund i kvartsfinal.

När oligarken Dmitry Rybolovlev köpte en majoritetspost i Monaco 2011 var målsättningen att skapa ett lag som skulle bli bäst i Europa, som skulle möta giganter som Real Madrid, Bayern München och Barcelona på deras egna villkor.

Så sent som 2013 spenderade Rybolovlev inte mindre än 1,5 miljarder kronor på nyförvärv, med Radamel Falcao som juvelen i kronan. Falcao kostade drygt 500 miljoner kronor när han köptes loss från Atlético Madrid.

Men en sanslöst dyr skilsmässa året efter, som kostade oligarken halva förmögenheten, nära 30 miljarder kronor, tvingade fram en kursändring. Stjärnorna såldes, in kom de unga talangerna. Och Falcao lånades ut till först Manchester United och sedan Chelsea.

Nu är colombianen tillbaka, efter två år av skadebekymmer, och fungerar som fadersgestalt i en ung, hungrig och respektlös omgivning.

Monaco har blivit ett skrällgäng som den här säsongen är på god väg att bryta PSG:s dominans i Ligue 1, och som tar sig an storlagen i Europa med en naiv optimism. Senast var det miljardbygget Manchester City som fick känna på respektlösheten. Monaco ledde 3–1 i första mötet i åttondelen, i Manchester. Endast en sanslös vändning med tre mål sista 20 minuterna räddade Pep Guardiola den kvällen, och Man City hade 5–3 inför returen.

Men det räckte inte. Monaco spelade ut Man City i en hel timme på hemmaplan. Hade 2–0 redan efter 28 minuter. 18–årige supertalangen Kylian Mbappé terroriserade Citys högerförsvar. Och när Tiemoué Bakayoko nickade in 3–1 med knappa kvarten kvar var sensationen ett faktum. Monaco vidare på fler bortamål.

Kvartsfinalmotståndaren Borussia Dortmund agerar också längre ner i näringskedjan. Bygger laget runt unga talanger. Men till skillnad från Monaco har Dortmund publik och ett etablerat varumärke.

Monaco spelar inför mellan 8 000 och 15 000 åskådare. Ligasnittet, drygt 9 000, är sämst i Ligue 1.

I Champions League tvingades man kvala in till gruppspelet, via segrar mot Fenerbahce och Villarreal. Sedan vann man gruppen, före Bayer Leverkusen, Tottenham och CSKA Moskva.

Vid sidan av Monaco är även Leicester en udda fågel i kvartsfinalspelet. De engelska ligamästarna, som ett tag riskerade åka ur Premier League, lyckades mot alla odds eliminera Sevilla i åttondelen. Lottades nu mot fjolårsfinalisten Atlético Madrid. Därmed är risken att sagan tar slut för Leicester.

I övrigt bjöd lottningen prestigemötet Bayern München–Real Madrid, Europas just nu två bästa lag, samt högoktaniga Juventus–Barcelona.

Läs mer: DN tippar kvartsfinalerna i Champions Leauge