Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Danska nyförvärv hjälpte inte Hammarby

Joakim Nilsson och Elfsborg jublar.
Joakim Nilsson och Elfsborg jublar. Foto: Adam Ihse/TT

Hammarby föll tungt borta mot Elfsborg – och fick Jiloan Hamad skadad. Samtliga målen kom i den första halvleken.

– Matchen var över efter 36 minuter, säger tränaren Jakob Michelsen till C More efter 0–3-förlusten.

Elfsborg – som hade ett stort bollinnehav matchen igenom – fick en drömstart med två mål inom loppet av tolv minuter.

1–0 gjorde kvicke Simon Lundevall redan i den fjärde minuten när han attackerade i straffområdet och dribblade sig igenom ett passivt Hammarbyförsvar och drog till med vänsterfoten. Skottet ställde helt Ögmundur Kristinsson i kassen, och bollen gick retsamt in mellan benen på islänningen. Åtta minuter senare var det dags igen när Joakim Nilsson drog på med vänsterfoten strax utanför straffområdet. Avslutet gick som en pil rätt upp i krysset bakom en chanslös Kristinsson.

Skönt för hemmalaget – men tungt för gästerna.

Och det skulle komma mer.

I den 37:e spelminuten var det dags för Simon Lundevall att presentera sig igen. För andra gången lurade han rättvänd bort Hammarbybacken – och EM-spelaren för Island – Birkir Sævarsson och vinklade in 3–0 till Elfsborg.

– Jag tyckte att han (Smárason) kom rätt nära där bakom, så jag ville dra till snabbt och fick en bra träff. Riktigt skönt, säger Lundevall till C More.

Fler mål blev det inte i matchen.

I paus kom det danska nyförvärvet Jesper Andersen in för Hammarby och fick debutera för en fotskadad Jiloan Hamad som tvingades bryta.

– Det medicinska teamet ska ta hand om honom och förhoppningsvis kan Jiloan spela i nästa vecka, säger Michelsen till C More.

För mittfältaren Andersen var det debut i allsvenskan.

– Jeppe har en längre bit kvar, men var bra med bollen. Han kommer inte vara i toppform förrän nästa säsong, men det har vi vetat om, fortsätter Michelsen.

Från start spelade landsmannen Mads Fenger som mittback bredvid Joseph Aidoo i Bajenförsvaret.

– Jag tycker att Fenger gjorde en bra match och han var inte involverad i chanserna som Elfsborg gjorde mål på, säger Hammarbytränaren.

I Elfsborg spelade Samuel Holmén från start på innermittfältet. Hemvändaren lämnade Boråslaget för tio år sedan för utlandsspel och kommer närmast från turkiska Istanbul BB.

– Jag tyckte att det gick bra och jag är nöjd med min insats. Det var en och en halv månad sedan jag spelade match senast. Det var vissa situationer där jag tog lite felbeslut och kom lite fel in i press. Men jag gick taggning och att jag var sugen att spela och det funkade bra ändå, säger Holmén till C More.

Om en vecka, på måndag, möts lagen igen på Tele2 arena med eller utan Jiloan Hamad.

Elfsborg–Hammarby, 3–0 (3–0)

Matchbetyg
3 En imponerande första halvlek av Elfsborg, som dominerade med sitt snabba och varierade passningsspel mot ett blekt Hammarby. Den andra halvleken spelades i princip bara av.

Matchens lirare
Dribbelkonstnären Simon Lundevall gjorde sitt fjärde och femte mål i år för Elfsborg – och fortsätter att visa att formen är på topp. 

Kanonträffen
Joakim Nilssons hårda skott, som betydde 2–0, satt som en smäck i Ögmundur Kristinssons högra kryss. Riktigt hög klass på det avslutet.

Statistiken
Hammarby har under säsongen aldrig lyckats vinna två raka matcher. Inför Elfsborgsmatchen blev det seger hemma mot Örebro med 3–1.

Hammarby-kollen
Nye danske mittbacken Mads Fenger fick chansen från start. Det andra nyförvärvet, mittfältaren Jesper Andersen, byttes in i paus för en fotskadad Jiloan Hamad.