Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

”En historiskt usel och unik situation”

02:16. Den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK ställdes in sedan en AIK-spelare erbjudits stora summor pengar och också hotats för att underprestera i matchen.

För första gången flyttas en allsvensk match på grund av misstänkt matchfixning.
AIK, IFK Göteborg, Svenska fotbollförbundet och polisen var enade i beslutet.

– En historiskt usel och unik situation som har uppstått, säger AIK:s sportchef Björn Wesström vars lags bortamatch mot IFK Göteborg nu skjuts på framtiden.

Upprinnelsen var att en spelare i AIK i tisdags sägs ha uppvaktats av en matchfixare som erbjudit en stor summa pengar. Med förtäckta hot krävde matchfixaren i gengäld att spelaren skulle underprestera i torsdagsmatchen borta mot IFK Göteborg.

Men i stället för att ge efter valde AIK och spelaren att polisanmäla händelsen.

– Det finns inte justa förutsättningar för att genomföra matchen och då ska man nog skjuta på den, säger AIK:s sportchef Björn Wesström som inte har varit med om något liknande tidigare under sin långa ledarkarriär.

– Det är beklagligt att situationen uppstår, men den är inte helt förvånande, fortsätter Wesström.

Varför inte då?

– Därför att det finns i systemet. Det har hänt på andra nivåer i svensk fotboll tidigare. Det vore naivt att tro att det är isolerat till de nivåer som det har hänt tidigare.

Hur mycket stör det här er i laget?

– Det är klart att det inte är bra ur något perspektiv, så är det. Planen som vi har lagt är den som har gällt och har varit den som vi har velat följa. Nu har en tredje part försökt att manipulera den och då får det den konsekvensen som det här har fått. Då får vi förhålla oss till det och planera om. Vi får vara så rationella vi behöver vara.

Har ni ökat säkerheten för truppen?
– Det är på ett individuellt plan i sådana fall om det är bedömningen tillsammans med polisen om det är rätt väg att gå, men i nuläget har vi inte tagit några sådana beslut.

Polisen har nu inlett en förundersökning. Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie som leder aktionsgruppen mot kriminalitet inom idrotten, kan av sekretess- och spaningstekniska skäl inte ge några detaljer i det misstänkta matchfixningsförsöket.

– Vi är inte förvånade att det hänt därför att vi jobbat med det här och har satt oss in i problembilden och har kunskap och vet att det förekommer olika former av brottsprojekt från aktörer inom organiserad brottslighet. De kommer till fotbollen därför att det finns mycket pengar och en liten risk, i alla fall tidigare, där fotbollen inte har haft något försvarssystem.

Hur ser hotbilden ut i dag?

– Jag tror att vi kan få matchfixningsproblemet att minska framöver eftersom fotbollen nu har tagit tag i det. Man pratar om att ha bättre förebyggande och bättre försvar. Och det ser ändå ljust ut och att vi är på rätt väg och polisen har en särskild resurs för den här verksamheten numera.

Hur ska en klubb skydda sig?
– Man ska agera genom att reagera. Man ska ha en vetskap om hur det här funkar och vara medveten om att man kan bli utsatt för en attack och manipulation, där man kan erbjudas pengar eller klockor och vara medveten om att det kan finnas kriminella bakom det här. Mitt råd är att utöka medvetenheten bland spelare, ledare och anställda. Det gör att man reagera på rätt sätt när det händer.

Läs mer: Johan Esk: Spelaren som slog larm är en hjälte