Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Göteborg mot AIK ställs in på grund av matchfixningsförsök

02:11. Fotbollssverige skakas av ett fall av matchfixning och både klubbarna och SvFF reagerar starkt på den inträffade.

Svenska fotbollförbundet meddelade under torsdagen att kvällens allsvenska match mellan IFK Göteborg och AIK ställs in på grund av ett matchfixningsförsök.

– Utifrån den information vi fått kan vi inte garantera att IFK Göteborg mot AIK är en säker match som avgörs på sportsliga grunder, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand på en extrainkallad pressträff under torsdagen.

Svenska fotbollförbundet meddelade under torsdagen via sin hemsida att rivalmötet mellan IFK Göteborg och AIK på Gamla Ullevi ställs in på grund av ett matchfixningsförsök. Försöket att rigga matchen skedde under tisdagen, då en AIK-spelare ska ha erbjudits ersättning för att medvetet bidra till att hans lag förlorar.

Detta kom till AIK:s vetskap under onsdagen, som direkt möttes på Karlberg. Efter det kontaktades Fotbollförbundet, Svensk elitfotboll samt polisen. Gemensamt togs beslutet att ställa in torsdagens match. Baserat på detta har också polisen inlett en förundersökning.

– Det här handlar inte ytterst om en enskild match. Det här är en allvarlig attack mot svensk fotboll och det kommer vi aldrig, jag betonar aldrig, acceptera. Och då måste vi agera med kraft, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för Svenska fotbollförbundet på torsdagens presskonferens.

Sjöstrand riktade också ett meddelande till de som har försökt att rigga matcher.

– Vi kommer jaga er så mycket vi bara kan. Vi kommer göra allt för att identifiera er. Vi vill inte veta av er. Ni är inte välkomna. Och det är vi alla överens om och står helt eniga i, säger generalsekreteraren.

För AIK:s del var det ingen tvekan om att kontakta berörda parter när informationen om matchfixningsförsöket nådde dem under onsdagen.

– Det handlar egentligen om att vi alla har ett ansvar för svensk fotboll, att gemensamt stoppa kriminella aktörer, säger AIK:s vd Mikael Ahlerup, som likt Håkan Sjöstrand skänkte en tanke till både AIK och IFK Göteborgs supportrar.

Björn Wesström, sportchef i AIK, säger att den här situationen kommer ta ett tag att arbeta igenom för spelartruppen och laget.

– Mitt arbete blir att lotsa spelare och ledare genom det som är en historiskt usel och unik situation. Vi har tagit extern hjälp i form av personer som ska ”processa” det som är en realitet för oss. Nämligen att spelare blir kontaktade för att påverka resultat. Det är en så unik situation och det kräver också unika åtgärder. Sedan har vi uppenbarligen spelare i vår grupp som är enormt rakryggade och har enormt civilkurage, säger Wesström, som också meddelar att media inte får prata med AIK-truppen om ämnet inom den närmaste framtiden.

Som sagt kommer en förundersökning att inledas av polisen.

– Vi har beredskap för det här och kommer att agera omgående. Av utredningsskäl lämnar vi inte övrig information nu, säger Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie som leder aktionsgruppen mot kriminalitet inom idrotten. Gårdare vill heller inte ge några några detaljer angående eventuella misstänkta.

IFK Göteborg ger sitt fulla stöd till beslutet när de har sin pressträff timmen senare på Kamratgården i Göteborg.

– Det här är förfärligt. Det handlar inte bara om svensk fotboll, utan svensk idrottsrörelse överhuvudtaget. Jag har gett fullt stöd till beslutet, säger IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson.

I ett uttalande till GP tidigare under dagen så sa IFK Göteborgs sportchef Mats Gren att den AIK-spelare som blivit kontaktad av matchfixare var en målvakt. Ett uttalande som sportchefen därefter dementerar på pressträffen.

– Det var helt fel av mig. Det är saker jag får ta tillbaka. Det är massa namn och det handlar tydligen inte bara om en spelare. Så den uppgiften dementerar jag, säger sportchefen till den samlade mediakåren.

AIK ville ge några uttalanden kring spelarens identitet eller hur de fått vetskap om det som inträffat.

Matchen skulle ha spelats klockan 19.00 på torsdagskvällen. Ännu är inget nytt speldatum bestämt.

Läs mer: Göteborgs ordförande: ”Jag har varit med om det förr”

Läs mer: DN:s samlade artiklar om matchfixning

Fakta. Detta vet vi om matchfixningsförsöket

Tisdag den 16 maj
En AIK-spelare uppvaktas av en misstänkt så kallad matchfixare som erbjuder honom en stor summa pengar. Med förtäckta hot kräver fixaren i gengäld att spelaren ska underprestera i torsdagens allsvenska bortamatch mot IFK Göteborg.

Onsdag den 17 maj
AIK får information om det inträffade. Klubben kontaktar Svenska fotbollförbundet (SvFF) och polis. Parterna träffas på AIK:s träningsanläggning Karlberg för överläggningar. SvFF beslutar att skjuta upp matchen.

Torsdag den 18 maj
Klockan 10.15: SvFF skickar ut ett pressmeddelande om att matchen skjuts upp på grund av matchfixningsförsök.
Klockan 11.15: SvFF, polisen, föreningen Svensk elitfotboll och AIK håller presskonferens. SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand kallar matchfixningsförsöket för "en allvarlig attack mot svensk fotboll".
Klockan 12.00: IFK Göteborg håller presskonferens. Sportchefen Mats Gren hävdar att flera spelare i AIK ska ha kontaktats av matchfixare.

Fakta. Tidigare misstänkta läggmatcher

I svensk idrott är det främst fotboll och basket som drabbats av misstänkta läggmatcher.

2012–2013: Resultaten i flera ligamatcher inom svensk basket kan ha påverkats. Totalt tre domare misstänks, men det finns inte bevis nog för åtal.

2013: Misstankar väcks om att fyra fotbollsmatcher i division 1 och division 2 har varit uppgjorda. I brist på bevis läggs polisutredningarna ner.

September 2013: Tre spelare i IFK Värnamo utsätts för mutförsök inför en match mot Gais i superettan. En 25-årig man, själv fotbollsspelare men inte i någon av de två inblandade klubbarna, åtalas men frias av Jönköpings tingsrätt. Han dömdes senare i Göta hovrätt för medhjälp till givande av muta.

Oktober 2013–: Tre spelare i en division 1-klubb i fotboll misstänks för att ha erbjudits och tagit emot pengar för att manipulera resultatet i tre av lagets matcher. De två huvudmännen döms senare till fängelse, och tre fotbollsspelare som tvingades åstadkomma särskilda resultat i en match döms till villkorligt fängelse. Den sjätte åtalade, en före detta fotbollsspelare, döms till villkorligt fängelse för tagande av muta.

Slutet av 2016: Svenska medier rapporterar att 43 fotbollsspelare i superettan i fotboll misstänks för matchfixning. Uppgifterna kommer från hemliga dokument från ett schweiziskt företag som avslöjar manipulerade matcher på Europeiska fotbollsförbundet Uefas uppdrag. (TT)