Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

IFK Göteborgs ordförande: ”Har varit med om det förr”

Frank Andersson.
Frank Andersson. Foto: Bildbyrån

GÖTEBORG. IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson har i egenskap av tidigare bas för division 3-klubben Gunnilse konfronterats med matchfixning tidigare. Då trodde han inte att det förekom på elitnivå.

– Jag hade fel, säger Andersson.

IFK Göteborgs spelare och ledare samlades på träningsanläggningen Kamratgården vid lunchtid. Dagen skulle ha blivit en fotbollsfest med stormatch mot AIK. Det blev dystra miner och konstateranden om att matchfixning är en realitet i svensk fotboll – även på allra högsta nivå.

– Man kan bara ha en åsikt om det här och det är att det är bedrövligt. Det är bedrövligt ur svensk fotbolls synvinkel och ur svensk idrotts synvinkel och för alla de värderingar som vi och idrottsrörelsen står för, säger Frank Andersson.

Han berättade att han informerades av Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson tidigt på torsdagsmorgonen. Beskedet från förbundets tävlingskommitté var att matchen mot AIK måste ställas in.

– Jag förstår att alla som skulle gå är jättebesvikna, men det här är så allvarligt att jag stödjer beslutet att ställa in matchen, säger Andersson.

Det är inte första gången som IFK-basen konfronteras med matchfixning. 2013 var han ordförande i Göteborgsklubben Gunnilse, där nio av lagets spelare blev misstänkta efter en match i division 3. Fyra av dem kom att stängas av av Svenska fotbollförbundet. För Frank Andersson blev händelsen ett uppvaknande. Han insåg att uppgjorda matcher var en del av fotbollsvardagen.

– Men jag sade då att jag inte trodde att vi hade det på elitnivå. Jag hade fel, säger Andersson.

Han påpekar att Svenska fotbollförbundet och polisen informerat klubbarna om problemet och riskerna för att spelare och ledare utsätts för hot och påtryckningar från kriminella grupperingar. Det skedde så sent som vid elitklubbarnas möte inför säsongen. Förbund och myndigheter har tidigare anklagats för att ha haft en naiv syn på matchfixning.

– Jag tycker inte att man varit naiva. Vi har haft ett jättestöd från förbundet och jag tycker att man jobbat med frågan på ett bra sätt. Det är därför vi är här i dag, säger Andersson och syftar på att spelare i AIK slog larm.

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren beklagade också hela händelsen samt att han i en intervju på morgonen pekat ut en spelare i AIK som den som utsatts.

– Jag sade det i morse och det florerar en massa uppgifter. Det var helt fel av mig att gå ut med det. Det stämmer inte, sade en ångerfull Gren.

Han förklarade att han under sin långa karriär som spelare och ledare både i Sverige och utomlands aldrig varit med om något liknande.

– Det är väl därför man har så svårt att fatta det här, säger Gren.

För Blåvitts spelare blev det träning i stället för match, så även för fansen. Stefan Eriksson och Yun Zong hade tagit sig till Kamratgården och var besvikna över att inte få se sitt lag spela match. Båda hade tagit ledigt från jobbet.

– Det är tråkigt att man missar upplevelsen och sorgligt när det gäller hela händelsen. Jag lider med alla AIK-supportrar som kanske tagit semester för att ta sig ner till Göteborg och uppleva en stormatch, säger Eriksson, som trots allt tycker det är rätt att stoppa matchen.

Han är inte förvånad över händelsen.

– Dessvärre inte. Jag tror tyvärr att matchfixning förekommer mycket och jag vet faktiskt inte hur man ska stoppa det. Ett sätt är väl att anmäla när det händer och jag tycker det är jättestarkt av spelaren i AIK att slå larm, säger Eriksson.

Läs mer: Johan Esk: Den värsta attack som svensk idrott utsatts för