Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

”Ingen vill sitta på huk när gruppbilden ska tas”

Upptaktsträffen 2016.
Upptaktsträffen 2016. Foto: Henrik Montgomery/TT

En upptaktsträff utan Nanne Bergstrand. Hur kul blir det? Svaret får man då allsvenska tränare träffas för att göra reklam för sina klubbar och allsvenskan.

Nanne Bergstrand, som tar ett friår från fotbollen, sitter hemma på Öland och ser med distans på upptaktsträffen i Uppsala.

Nanne, vilken tränare tar över rollen som skämtare på måndag?

– Alexander Axén är min favorit, han trivs rätt bra i den rollen och är den tränare som har lättast till att komma med "one-liners".

Gör han det medvetet?

– Det vet jag inte. Men jag hoppas att det finns någon dark horse. Vi har ju några nya tränare i bland annat Djurgården och Hammarby.

Förstår du Rikard Norling?

– Jajamen, han har ett målande språk. Eftersom jag själv använt det tidigare i livet så tycker jag också att det är lite roligt. Vi behöver det så att det inte bara blir det torra fotbollssnacket.

Tränarnas uppgift är att sälja allsvenskan?

– Veckan innan upptaktsträffen får vi påbud från Svenska fotbollförbundet att vi ska se till att vara förberedda och sälja både klubben och allsvenskan. Det är ett påbud men man säger inte hur.

Du har varit allsvensk tränare sedan 1999, hur har upptaktsträffarna utvecklats?

– Det finns lite mer humor i dag, det var väldigt stelt från början. Det behövdes något annat.

Hur tänkte du för att locka till dig uppmärksamhet?

– Från början hade man nog lite stolpar på saker man ville få fram, oavsett vilken fråga du fick så hade du ett svar du ville vill ge. Också för att få in lite humoristiska saker i det hela. Det var rätt lättköpta poäng.

Är det svårt att vara rolig?

– När man fångar någon i farten då blir man som mest nöjd, när det bara kommer och man inte vet varifrån det kommer. Jag hade ett friår efter Helsingborg 2002 och gick då en distansutbildning i personlig utveckling som gjorde att jag fick en annorlunda syn på livet. Jag blev tryggare och så att man kunde använda humor för att skoja till det lite i stället för att vara så jäkla gravallvarlig, det hade man ju varit innan.

De vill inte ha någon kritik, de vill att vi ska sälja klubben.

Med tiden fick du också ta med dig Henrik Rydström upp på scen?

– Vi kunde utnyttja tiden vi hade tillsammans som tränare och spelare i Kalmar. Det tog vi på uppstuds. Med tanke på att vi hade varit tillsammans i så många år kunde vi ta och ge utan några som helst problem.

Fyller upptaktsträffen någon funktion?

– Har man bara något intressant att säga så är det ett väldigt bra forum att få fram det man vill, alla intervjuer ger ju tränarna chansen att få ut sitt budskap. Det är inte alltid styrelsen tycker att det är så populärt. De vill inte ha någon kritik, de vill att vi ska sälja klubben.

Vad är det ni säljer?

– Vi säljer förväntningar, supportrarna vill känna sig lyckliga. De flesta vill ju att vi ska stå och säga att vi ska vinna, där tror jag många otrygga tränare har lurats med att säga på det viset. Men det är bara ett lag som kan vinna.

Det har du aldrig sagt?

– Nej, en gång sa jag att fortsätter vi att spela så här dåligt i träningsmatcherna så vinner vi allsvenskan. Du kan tänka själv hur det vinklades.

Vad tycker du om att församlingen röstar om vilket lag som kommer att vinna allsvenskan?

– Jag förstår syftet, det höjer ju intresset. Men det är inte så ofta som de som tippas vinna allsvenska verkligen vinner. Men när vi vann 2008 med Kalmar var vi tippade att vinna.

Vilket lag får mest röster på måndag?

– Man vet egentligen inte tillräckligt mycket för att kunna göra en helhetsbedömning, man går mycket på vad klubbarna heter och vad de gjort innan. Så Malmö FF kommer säkert hamna i topp. AIK kommer vara med och jag tror själv mycket på IFK Norrköping. Och här i Kalmar säger man att man ska vara bland topp fem, det ska bli intressant att följa.

Bryr man sig om vad Rikard Norling säger om AIK eller vad Mikael Stahre har att berätta om BK Häcken?

– Man lyssnar men det är ingenting som kommer att hjälpa oss när vi möts. Jag sitter mest och ser om någon kan vara rolig. Det är klart att det alltid kan vara intressant att få reda på skador.

Vad tycker du om experterna som står på scen dissekerar ditt lag?

– Man gillar inte alltid själva framställningen av sitt eget lag men då gäller det att vara förberedd på vad man ska svara. Gärna en skämtsam vinkling för då har du dödat den frågan.

Hur är stämningen mellan tränarna när ni träffas?

– Det är inte mellan många tränare som det finns "bad feelings", det är rätt kamratligt. Jag och Janne Andersson hade våra dispyter under min tid i Kalmar men det gick ändå att skoja om dem i efterhand.

Finns det en hierarki att förhålla sig till?

– De som är nya kan vara lite tillbakadragna i sin kommunikation med övriga tränare men jag kan inte säga att det finns en hierarki.

Låt mig göra mitt jobb, det var så jag tänkte.

Vilka har varit dina favoritkompisar bland tränarna?

– Jag jobbade ju ihop med Jörgen Lennartsson i Helsingborg och det har alltid varit roligt att prata med Janne Andersson. Det är många, jag missar säkert någon om jag börjar räkna upp namn.

Hur är förhållandet till journalister?

– Man hade ju inte tyckt om journalister kan man säga. Låt mig göra mitt jobb, det var så jag tänkte. Men sedan förstod man journalisternas jobb, utan dem hade allsvenskan inte varit så populär.

Hur tycker du att journalistiken utvecklats?

– Nu skapas drama mellan spelare och ledare. Det är ingen som skriver matcher i dag, det är så snabba nyheter nu och de måste vara vinklade.

Hur ofta känner du att det vrids ett snäpp för långt?

– Väldigt ofta. Det måste ju sälja och sedan är det någon annan som sätter rubriken.

Vad har du förhållande till journalister i dag?

– De som varit med under en stor del av min egen tränarbana har man en lite bättre relation till, det är lättare att prata med de lite äldre. De yngre jagar mer scoop känns det som, de vill väl göra karriär, det får man förstå.

Ni står framför fotografer mest hela tiden, är det jobbigt?

– Nej, det är en del av jobbet. Alla har ju sina intervjurum och i dag är det mycket tv även bland tidningar, det är betydligt fler stationer än tidigare.

Varför tar gruppbilden lång tid att ta?

– Det är ingen som vill sitta på huk, det verkar vara väldigt dåliga knän i det här gänget. Vi som är lite äldre tycker att de yngre ska offra sig, det blir en viss form av rangordning.

Har du något favoritbord vid lunchen?

– Nej, vi kommer ofta in lite senare efter fotograferingarna och hamnar då ofta i mindre grupper.

Domare tar upp situationer från säsongen som gick, tycker du att de missar viktiga moment?

– Det finns en del men man måste också lära sig att släppa det. Men jag har tagit upp en viktig sak med domarbasen och det handlar om alla straffsituationer som uppstår vid fasta situationer. Spelare håller om motståndare och drar i tröjor. Det är massor med straffar under en säsong som ska dömas ut på fasta situationer men inte görs.

Vad får du för svar?

– Det säger alltid att vi ska bli bättre på det men jag har inte sett det än. Det måste domarna bli bättre på för i dag är fasta situationer så stor del av fotbollen. Börjar ingen så händer inget. Går man ut med det innan serien börjar så vet alla, det finns ju genomgång med alla spelartrupper, tar man upp det där så kan spelaren inte säga något till sitt försvar.

Avslutningsmiddagen är sedan några år borttagen från programmet, är det bra?

– De flesta har ju tider att passa. Tidigare var det mer socialt, på gott och ont.

Vad tycker tränarna om att offra en dag och kanske mer än så för att träffa pressen?

– Jag tror inte att det är många tränare som tycker att det kommer lämpligt för man inne i slutförberedelserna för allsvenskan. Det är nog blandade känslor.

Är upptaktsträffen tillräckligt intressant för att du ska följa den live från Öland?

– Det är inget jag planerat men får jag tid över så kanske jag tittar en stund.

Läs mer: Johan Esk: Om viljan fanns skulle fusket kunna försvinna

Fakta. Tränarna som kommer till upptaktsträffen i Uppsala i dag

Rutinerade

Rikard Norling, 45 år, AIK

Per Olsson, 53 år, AFC Eskilstuna

Magnus Haglund, 43 år, IF Elfsborg

Alexander Axén, 46 år, Örebro SK

Jörgen Lennartsson, 51 år, IFK Göteborg

Uppstickarna

Jimmy Thelin, 39 år, Jönköpings Södra

Joel Cedergren, 42 år, Gif Sundsvall

Peter Swärdh, 52 år, Kalmar FF

Jens Gustafsson, 38 år, IFK Norrköping

Återvändarna

Mikael Stahre, 41 år, BK Häcken

Magnus Pehrsson, 40 år, Malmö FF

Jan Jönsson, 56 år, Halmstad BK

Özcan Melkemichel, 49 år, Djurgårdens IF

Debutanterna

Graham Potter, 41 år, Östersunds FK

Kim Bergstrand, 48 år, IK Sirius

Ersättaren

Stefan Billborn, 44 år, Hammarby IF