Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Jag är mer imponerad av Potter än fenomenet ÖFK

Graham Potter instruerar Östersunds tränare Curtis Edwards.
Graham Potter instruerar Östersunds tränare Curtis Edwards. Foto: Robert Henriksson/TT

Jag har svårt att gå igång på fenomenet Östersund.

Jag har lätt att imponeras av fenomenale tränaren Graham Potter.

Vad är Östersunds FK?

Ett projekt? En nyrik studie som symboliserar dagens fotboll? Ett mirakel?

Kulturprofilen Bengt Ohlsson har upplevt det sista. DN-skribenten som är känd för sin skönt blasé söderstil, ”Benke” i mejlen så klart, åkte hem till Östersund, såg ett fotbollslag vinna och fick feeling. I texten försökte han landa men ville inte och drog in Ravellis straffräddning och terrorattacken 11 september i samma mening.

Läs mer: Bengt Ohlsson om Östersunds väg mot stjärnorna

För mig här nere på marken är Östersund i första hand ett fotbollslag. Med en klubbstyrning som inte känns mer fräsch bara för att platsen är ny på fotbollskartan.

Östersunds FK är en ung klubb, bildad så sent som två år efter Ravellis räddning, med tydligt eko från förr.

Östersund har på vägen in i torsdagskvällens första gruppmatch i Europa League slagit ut turkiska Galatasaray och grekiska PAOK. 1994 slog Trelleborg ut Blackburn ur Uefa-cupen och pressade Lazio till andra matchens 94:e minut.

I Trelleborg var Rune Andersson mannen bakom verket. Den vice ordföranden gjorde med sina pengar Trelleborgs satsning möjlig.

I Östersund heter han Daniel Kindberg. En blandning av Percy Nilsson, Bert Karlsson och Blåbärskungen i Åshöjden.

En person som får saker gjorda och siktar skyhögt.

Framför allt är Daniel Kindberg ett PR-geni. Med alla spelarnas aktiviteter utanför planen har han fått Östersund att beskrivas som något annat än bara svensk idrotts senaste soloprojekt av en person som på gammelsvenska skulle kallats ”klubbens starke man”.

Har spelarna blivit bättre på att spela fotboll av kultursatsningarna? Kanske.

Hade inte Östersund spelat tillräckligt bra fotboll hade intresset för satsningarna svalnat för länge sedan.

Östersund ligger sexa i allsvenskan, kom åtta som nykomling förra året. Biljetten till Europa League-kvalet fick klubben genom att slå IFK Norrköping i finalen av svenska cupen 2016.

Det går inte att underskatta betydelsen av underskattning av Östersund från svenska motståndare den våren och utländska storheter den här sommaren. Det lag som går från underskattning till underläge är ett halvt slaget lag.

I Sverige underskattar ingen Östersund längre. Om det kommer att ske i Europa League får vi snart se.

I Sverige tog det lång tid för motståndarna att inse att det spel tränaren Graham Potter byggt upp längre ner skulle hålla i högsta serien.

Som jag skrev i samband med Brommapojkarnas match mot Helsingborg är jag djupt imponerad av det Potter gjort med Östersund, Kim Bergstrand/Thomas Lagerlöf i Sirius och Jimmy Thelin med Jönköpings Södra.

De är tränare som inte gett avkall på en spelidé bara för att de varit nederlagstippade nykomlingar i allsvenskan.

Det här är något nyskapande i svensk fotboll och Graham Potter ger ansikte åt denna förändring.

Det är en sak att ha en idé. Det svåra är att få spelarna på en lägre nivå att med tålamod och nötande få spelet att bli så bra att det även håller mot bättre motståndare. När tiden för bollbehandling minskar, pressen i motståndarnas försvarsspel blir smartare och mer intensiv, kostnaden för ett felpass avsevärt högre.

Graham Potter har lyckats med det där och framför allt har han fått spelarna att tro att spelet de nöter in ska hålla på nya nivåer.  

Kan Östersund, kan vi. Tänker andra lag.

Kan Potter, kan väl jag försöka. Tänker andra tränare.

1958 tog engelske George Raynor Sverige till VM-final i fotboll. På 1970-talet tog Bob Houghton och Roy Hodgson svensk fotboll in i en annan taktisk värld.

På andra halvan av 2010-talet är det dags igen för en engelsk tränare att förändra synen på vad som är möjligt i svensk fotboll.

Matchen i tv

Zorya Luhansk–Östersund

Kanal 9 21.05

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.