Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Johan Esk: Spelaren som slog larm är en hjälte

Fyra frågor till DN:s sportkrönikör Johan Esk med anledning av att den allsvenska stormatchen IFK Göteborg–AIK skjuts upp efter ett misstänkt försök till matchfixning.

Vad tänkte du när du hörde nyheten?

– Att det här är den värsta, organiserade kriminella attacken svensk idrott utsatts för som vi känner till. Den här typen av brott har ofta stora förgreningar och det går inte att komma högre upp än att försöka fixa resultatet i herrallsvenskan i fotboll.

– DN har tidigare rapporterat en hel del om hur den här typen av kriminell verksamhet håller på att ta sig in i svenska idrotten. Kriminella organisationer som hållit på med annan brottslighet har insett att sportens spärrar har varit svaga om man exempelvis vill tvätta pengar.

– När en spelare i Sveriges största klubb utsätts för ett försök till matchfixning visar det hur stort och allvarligt problemet redan är. Man måste ha passerat en hel del nivåer innan man vågar ge sig på spelare i den mest uppmärksammade serien i Sverige.

Vad säger du om AIK-spelaren som slog larm?

– Att han är en hjälte. Samtidigt känner jag oro och ställer mig frågan hur många som inte vågat göra det. Spelar man i en mindre klubb, i en lägre serie, är hela apparaten runt spelarna svagare och då kan det vara svårare att stå emot.

– Även domarna är självklart stora måltavlor för den här typen av brottslighet.

Enligt de nya direktiven ska en match inte skjutas upp eller avbrytas. Nu görs det ändå. Varför då?

– Det här är ett sätt av de styrande i svensk fotboll att slå larm så att det hörs långt utanför idrotten om hur allvarligt läget är. Samtidigt är det ett försök att sända ut signaler till de kriminella att de ska hålla sig borta. Men också att de som utsätts för kriminella försök ska våga slå larm.

Var det rätt att ställa in matchen?

– Ja, tyvärr fanns det inget val. Vad skulle alternativet ha varit? Att AIK ställt över spelaren och därmed blivit försvagat? Då hade matchfixaren trots allt lyckats med sitt försök att påverka idrotten.

Läs mer: Kommentar Jens Littorin: Varför smuggla knark när man kan fixa fotbollsmatcher?

Läs mer: DN:s samlade granskning av matchfixning