Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Malmötränaren: ”Ett av de tuffaste lagen vi kunde få”

Makedonskt motstånd väntar Malmö FF-spelarna.
Makedonskt motstånd väntar Malmö FF-spelarna. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Makedonska mästarna FK Vardar – det blir Malmö FF:s första hinder i jakten på en plats i höstens gruppspel i Champions League.

– De eller Dundalk var de tuffaste lagen vi kunde få, kommenterar den assisterande tränaren Olof Persson lottningen till den andra kvalomgången.

2014 och 2015 lyckades Malmö med bedriften att kvala in till Champions Leagues gruppspel – vilket var första gången för ett svenskt lag sedan Helsingborg lyckades med samma sak sommaren 2000.

Nu börjar en ny resa där de svenska mästarna inleder hemma mot FK Vardar den 12 juli. Returen spelas i Makedonien den 18 eller 19 juli.

– När vi gick till gruppspelet förra gången började vi också hemma i den här kvalomgången båda gångerna, och då gick det bra, säger Olof Persson som finns med i staben för fjärde året i rad.

Vad är enligt dig viktigast för att ta sig långt?

– Att man är beroende av bra bortaresultat. Kan man hålla nollan är det jättebra och kan vi göra mål är det också viktigt. Sedan ska man komma ihåg att det är lite annan nivå på spelet. Det finns också en domartolerans som är lite annorlunda än hemma. Det gäller att inte störa sig på det.

Makedonska FK Vardar har vunnit den inhemska ligan de tre senaste åren. I förra årets kval till Champions League åkte Vardar ut direkt i den andra kvalomgången mot Dynamo Zagreb (totalt 3–5) och året innan i samma kvalomgång mot cypriotiska Apoel (1–1, bortamål). Det är resultat som imponerar på Olof Persson.

– Det här blir en tuff utmaning, och av vad jag kan se har de gjort bra resultat i tidigare kval. De resultaten talar sitt egna språk och det blir en tuff motståndare, säger han.

Vad vet du om FK Vardar?

– Ingenting egentligen. Nu gäller det att läsa in sig ordentligt och se vad det finns för möjligheter att se dem.

Av lagen som Malmö FF kunde ha fått möta fanns finska IFK Mariehamn, irländska Dundalk, Zrinjski Mostar (Bosnien och Hercegovina) eller någon av vinnarna från den första kvalomgången.

För FC Köpenhamn väntar slovakiska MSK Zilina, där de danska mästarna inleder borta.
Norska Rosenborg inleder borta mot irländska Dundalk medan finska mästarna IFK Mariehamn inleder hemma mot polska Legia Warszawa.

FH Hafnarfjördur, Island, får möta antingen Víkingur från Färöarna eller Trepça '89 från Kosovo (lagen möts i första kvalomgången).

Den tredje kvalomgången lottas 14 juli i schweiziska Nyon.

Läs mer: Nu rustar hela Åland för kampen om en plats i Champions League

Fakta. Vägen till Champions League

Första kvalomgången spelas 27/28 juni–4/5 juli.
Andra kvalomgången spelas 11/12 juli–18/19 juli.
Tredje kvalomgången spelas 25/26 juli–1/2 augusti.

Playoff spelas 15/16–22/23 augusti.

Gruppspelet lottas 24 augusti och första matchen spelas 12 september.

Finalen i maj nästa år spelas på Olympiastadion i Kiev.