Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Real Madrid och Manchester United tvingar Malmö till krånglig resa

Daniel Andersson.
Daniel Andersson. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

MFF vädjade tillsammans med Vardar - men Uefa var iskallt.

En gemensam fråga från MFF och Vardar möttes av kalla handen.

– Vi gick fram till Uefa, men det var inget snack, vi får inte spela i Skopje, säger MFF:s sportchef Daniel Andersson till Sydsvenskan.

Situationen är minst sagt komplicerad. Den 8 augusti spelas finalen i Supercupen mellan CL-mästarna Real Madrid och EL-mästarna Manchester United på nationalarenan i Skopje som också är Vardars hemmaplan. Uefa har förbjudit all användning av den arenan fram tills dess.

Men Uefa-beslutet får vidare konsekvenser än så.

– Det är bara nationalarenan och den i Strumica som är godkända av Uefa. Så alla makedonska lag - även de som ska kvala till Europa League, måste nu spela i Strumica, berättar Daniel Andersson.

Det innebär i sin tur att det kan dröja innan MFF har ett besked om när bortamatchen spelas. Det är däremot klart att Malmö FF spelar sin hemmamatch kl 19.00 den 12 juli.

Läs mer: Malmötränaren: ”Ett av de tuffaste lagen vi kunde få”

För att göra det riktigt krångligt så är det så att Makedonien har tre lag som ska kvala till Europa League. Alla – Pelister, Shkëndija och Rabotnicki går in i den första kvalomgången. Inte förrän den 6 juli vet man om de gått vidare. Men så länge kan ju orimligen Uefa vänta med besked.

Så länge inte bortamatchen är lagd, kommer troligen heller inget besked om hemmamatchen.

– Det känns som att det funnits lättare lottningar och enklare. Men det är inte lönt att tänka på det. Det är bara att ta tjuren vid hornen och åka ner och vinna där. Det ska vi göra.

MFF stöttade alltså Vardar i försöket att få Uefa att ändra sig och tillåta spel på nationalarenan. Nu får även MFF en rad praktiska problem.

– Ja, det är klart. Det finns ingen flygplats i Strumica vad vi har fått besked om. Och det är två timmars bussresa från Skopje. Det blir lite som när vi spelade i Ventspils, lång resa och varmt, säger Daniel Andersson. Vi åker fortfarande dag före match, men tidigare. Och så blir det en natt extra borta.

Efter matchen i Ventspils jagade MFF hem på natten, men det blev en ganska bökig och stökig hemresa, som man nog inte vill göra om.