Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Sveriges uppdrag: Stoppa Marozsán

Dzsenifer Marozsán dribblade av Sveriges Kosovare Asllani i OS-finalen 2016. I kväll måste det svenska laget se upp med den tyska mittfältsstjärnan.
Dzsenifer Marozsán dribblade av Sveriges Kosovare Asllani i OS-finalen 2016. I kväll måste det svenska laget se upp med den tyska mittfältsstjärnan. Foto: Tobias Röstlund/TT

I fjol låg Dzsenifer Marozsán bakom båda målen när Tyskland sänkte Sverige i OS-finalen.

I kväll måste Blågult neutralisera mittfältsgiganten i EM-premiären.

– Vi måste se till att spela bra försvar och att inte ge Marozsán utrymme att dominera, säger Pia Sundhage.

Under Pia Sundhages tid som svensk förbundskapten har det inte gått ett mästerskap utan att Tyskland i allmänhet och Dzsenifer Marozsán i synnerhet gjort livet surt för henne.

I EM 2013 gjorde Marozsán semifinalmålet som tog Tyskland till final.

I VM 2015 avslutade hon målskyttet i 4–1-förnedringen i åttondelsfinalen.

Och i OS-finalen i fjol stod mittfältaren för ett och ett halvt mål. Först snappade hon upp en misslyckad rensning från Nilla Fischer och skickade bollen vidare upp i Hedvig Lindahls vänstra kryss. Och sedan slog hon den frispark som Linda Sembrant olyckligt stötte i eget mål efter en stolpretur.

– Marozsán är en av de bästa spelarna i världen. Självklart måste vi få henne att inte spela sin bästa fotboll. Men det är också tio andra spelare vi måste ha koll på eftersom Tyskland har ett så bra lag, säger Caroline Seger, som till vardags är lagkamrat med Marozsán i Lyon.

Läs mer: Nilla Fischer ska bryta mardrömssviten mot klubbkompisarna

Sverige och Sundhage ställs i EM-premiären i nederländska Breda mot ett Tyskland som är väldigt annorlunda gentemot det lag som spelade bort dem från OS-guldet på Maracanã.

Flera av de tongivande spelarna har slutat och ersatts med yngre, mer tekniska lirare som har betydligt mindre internationell rutin.

Dessutom har det skett en stor förändring på bänken där den tidigare storspelaren Steffi Jones nu finns som förbundskapten i stället för den otroligt framgångsrika Silvia Neid.

– Jag såg Steffi Jones spela i USA och hon var en väldigt bra spelare, och självklart är hon smart nog att matcha det tyska laget på ett sätt så det kommer att bli svårt att slå dem. Det kan vara vår chans att det är hennes första år med laget. För du vill alltid sätta din prägel och ändra lite i sättet att spela, säger Sundhage, och fortsätter:

– Har du en spelare som Marozsán, Silvia Neid visste hur hon skulle använda henne på bästa sätt. Jag tror inte Steffi Jones gör det på riktigt samma sätt. Det är det vi kommer spela på.

Läs mer: Sundhages resa har varit en berg- och dalbana: ”Perfekta slutet är ett EM-guld”