Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Turkiska storklubben Galatasaray får åka till Jämtland

Östersunds ordförande Daniel Kindberg tror på seger mot turkiska storklubben Galatasaray i Europa League-kvalet.
Östersunds ordförande Daniel Kindberg tror på seger mot turkiska storklubben Galatasaray i Europa League-kvalet. Foto: Robert Henriksson

20 gånger turkiska mästare. Nu ska FC Galatasaray till – Jämtland.

Där möter man Östersunds FK i kvalet till Europa League.

– Det kommer att vara en riktig fjäder i hatten att gå vidare till tredje omgången mot sådant kvalificerat motstånd, säger Östersunds ordförande Daniel Kindberg.

1997 spelade Östersunds FK i division 2. Efter en otrolig resa genom seriesystemet etablerade man sig som ett allsvenskt lag med en åttondeplats i fjol.

I år har succén varit ännu större. Graham Potters gäng ligger just nu trea i allsvenskan, med 21 inspelade poäng, sex färre än serieledande Malmö FF.

Och i våras inledde Östersund säsongen med att vinna svenska cupen efter en storseger (4–1) mot IFK Norrköping i finalen.

Nu har man lottats mot tjugofaldiga turkiska mästarna Galatasaray. Istanbulklubben slutade fyra i den turkiska ligan förra säsongen och har profiler som nederländske VM-tvåan Wesley Sneijder, tyske världsmästaren Lukas Podolski och uruguayanske landslagsmålvakten Fernando Muslera.

– Det är fantastiskt. Det ska bli otroligt roligt. Jag har precis träffat Galatasarays representant för att diskutera upplägget kring våra respektive hemmamatcher, säger Östersunds ordförande Daniel Kindberg till DN.

Ni spelar hemmamatchen på Jämtkraft Arena i Östersund?

– Japp. Det är inga konstigheter.

Hur tror du det är för Galatasaray att åka så långt norrut?

– Det blir nog en annorlunda upplevelse för dem att spela en så viktig match uppe hos oss. Det är ju en av Europas största klubbar.

Varje fotbollsmatch är elva mot elva. Vi kommer aldrig att spela fotbollsmatcher och tro att vi ska förlora, det ligger inte i vårt DNA. Hade det varit så hade vi lika gärna kunna lägga ner och glömma det här. Vi tar dem. 

Ni räknar med folkfest och fullsatt?

– Självklart. Det kommer vara jättefest både den 13:e (juli, hemmamatch) och den 20:e (borta). Det kommer att vara en riktig fjäder i hatten att gå vidare till tredje omgången mot sådant kvalificerat motstånd.

Så du tror ni går vidare? Har ni en sportslig chans?

– Ja, absolut. Varje fotbollsmatch är elva mot elva. Vi kommer aldrig att spela fotbollsmatcher och tro att vi ska förlora, det ligger inte i vårt DNA. Hade det varit så hade vi lika gärna kunna lägga ner och glömma det här. Vi tar dem.

– Större under har skett i fotbollsvärlden, säger Daniel Kindberg.

Läs mer: AIK:s och Norrköpings motstånd i Europa League-kvalet