Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Zlatan är 360 minuter från Friends

Foto: Dave Thompson/AP

Zlatan och Manchester United är bara 360 minuter från Friends Arena och finalen i Europa League. Vid fredagens lottning av kvartsfinalerna parades United ihop med belgiska Anderlecht. En på papperet hanterbar uppgift.

Och en finalseger 24 maj börjar allt mer se ut som en nödvändighet om Jose Mourinho ska klara att lotsa laget till spel i Champions League till hösten.

Anderlecht går visserligen bra i ligaspelet. Men det är skillnad på den belgiska högstaligan och Premier League. Och stärkta av finalsegern i Ligacupen har Mourinho siktet högt ställt.

United har också levererat i utslagsrundorna i Europa League, mot St Etienne och mot Rostov.

Juan Mata, som avgjorde returen mot Rostov (1–0) betonade i en första kommentar att man lägger väldigt stor vikt vid Europa League, eftersom en finalseger innebär en biljett till Champions League till hösten.

Lottningen är också bra med tanke på att resan till Bryssel är kort. Inte minst viktigt med tanke på att United har ett tungt möte i ligan med Chelsea, mellan de båda matcherna mot Anderlecht.

Europa League, tidigare Uefa–cupen, är dessutom den enda turnering United aldrig vunnit.

Inför åttondelarna var det 12 svenskar kvar i Europa League. I kvartsfinalerna har antalet decimerats till tre. Förutom Zlatan är det Isasc Kiese Thelin i just Anderlecht och John Guidetti i Celta Vigo.

Även Guidetti ser ut att ha en bra möjlighet till en resa mot finalen på Friends. Celta lottades mot Genk, mittenlag i belgiska ligan, som aldrig tidigare nått så här långt i Europaspelet.

Fakta. Kvartsfinalerna Europa League

Anderlecht–Manchester U, Celta Vigo–Genk, Ajax–Schalke 04, Lyon–Besiktas. Matcherna spelas 13 april, med returer 20 april.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.