Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Guldglädjen: ”Skönt med ett leende efter ett värdelöst år”

Victor Öhling Norberg och Sandra Näslund fixade den svenska gulddubbeln i Sierra Nevada.
Victor Öhling Norberg och Sandra Näslund fixade den svenska gulddubbeln i Sierra Nevada. Foto: Albert Gea

Båda har haft trassliga säsonger – men när det gällde som mest var både Victor Öhling Norberg och Sandra Näslund som allra bäst.

Båda kan titulera sig världsmästare efter lördagens triumfer.

– Det har varit ett värdelöst år. Då är det skönt med ett leende, säger Öhling Norberg.

Först vann Sandra Näslund sitt första VM-guld i karriären – därefter följde Victor Öhling Norberg upp med sitt första i samma gren i spanska Sierra Nevada.

Förberedelserna har varit långt ifrån optimala.

För båda skicrossåkarna.

Näslund drabbades av en hjärnskakning runt nyår – medan Öhling Norberg har haft ryggproblem under säsongen.

– Det känns otroligt och helt sjukt. Jag trodde inte att jag skulle vinna här i dag med tanke på de skadorna som jag har haft. Jag trodde inte ens att jag skulle ta mig till final när jag vaknade i morse. Jag är mållös, säger Victor Öhling Norberg som inte träffade starterna som han önskade, men hittade en väg att vinna före Jamie Prebble, Nya Zeeland, och Francois Place, Frankrike.

– Jag hade problem med startrakan hela dagen, men jag kunde ta in lite på slutet och hittade en bra linje i den första kurvan som jag kunde utnyttja, och där jag fick ett övertag, fortsätter Victor Öhling Norberg.

– Det här var den fysiskt jobbigaste tävlingen som jag har kört med en start på 2 500 meters höjd och en lång bana. Dessutom var det väldigt varmt.

Var det aktuellt att du inte skulle starta i VM?

– Vi tog ett beslut att jag skulle göra comeback till SM-veckan, men så gjorde jag illa mig igen. Men det var ändå så pass lång tid kvar till VM att det var genomförbart.

Utöver skadebekymren går det inte att komma ifrån det hemska som drabbat landslagskollegan Anna Holmlund – som båda känner väldigt väl.

Läs mer: Näslund: ”Skulle helst se många fler tjejer som körde”

Särskilt Victor Öhling Norberg då det är hans flickvän som just nu vårdas på Danderyds sjukhus för den hjärnskada hon fick under en träning i italienska Innichen för nära tre månader sedan.

Framtiden för Holmlund är fortsatt oviss och hon har ännu inte återfått medvetandet.

– Det har varit ett värdelöst år, så då är det skönt med ett leende. Men det kommer fortfarande att vara ett värdelöst år även om det känns bra ha en guldmedalj runt halsen, säger Öhling Norberg.

Hur ser du på framtiden?

– Jag orkar inte tänka på det nu. Nu vill jag bara njuta av det här så gott det går.

Om Victor Öhling Norbergs guld var överraskande, så var inte Sandra Näslund lika oväntat (om man bortser från skadeproblemen). Hon var överlägsen i damklassen som hon vann före Fanny Smith, Schweiz, och Ophelie David, Frankrike.

– Det känns som att det här var hennes VM. Det var ingen skräll, men ändå fantastiskt att hon klarade det, säger Victor Öhling Norberg.

Fakta.

Sandra Näslund

Född: 6 juli 1996.

Klubb: Kramfors Alpina.

Främsta meriter: VM-guld 2017, OS-femma 2014, JVM-guld 2016, JVM-silver 2014, nio pallplatser i världscupen – varav en seger – på 40 starter.

Victor Öhling Norberg

Född: 22 maj 1990.

Klubb: Funäsdalens SLK

Främsta meriter: VM-guld 2017, VM-brons 2015, världscupetta 2013–14, 7 världscupsegrar.