Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Hemma i havet: ”Kitesurfing raderar bort stress och trötthet”

Med sin bräda under fötterna och sin drake i luften känner sig Yassine Bouceta som hemma. Det piskande regnet bryr inte en kitesurfare sig om. Det är den svaga vinden som är fienden. Nyligen avgjordes kitesurfingens inofficiella SM-mästerskap utanför Malmö. En sport som växer och som kombinerar fart, vind och teknik.

Kitesurfing, eller draksurfing, är en form av segling för en person som ståendes på en bräda drivs framåt med hjälp av en drake som kan vara allt mellan ett par kvadratmeter stor till upp emot tjugo. Sporten kan beskrivas som en kombination av segling och wakeboarding.

I Klagshamn, utanför Malmö, var 30 kitesurfare anmälda, uppdelade i tre klasser: junior, dam och herr. I Sverige tävlar runt 100 individer regelbundet i kitesurfingens olika discipliner.

– Sporten har vuxit sedan början av 2000-talet. Kitesurfing är en kombination av många sporter, farten från brädsporten och vinden och kraften från vindsporten, säger kiteförbundets ordförande Mathias Bergmark som iklädd våtdräkt observerar hur åkarna på havet metodiskt försöker styra sin drake så gott det går i den tama vinden.

Yassine Bouceta är klädd likadant när han kopplar loss linan som ser till att han och hans drake är ett team. Lördagens tama vindar är en besvikelse. Yassine skakar av vattnet ur sina mörka lockar likt en golden retriever och ler brett när han kramar om sina vänner utanför surfingklubbens stuga.

– Det handlar faktiskt inte om att läsa vinden i kitesurfing, man läser draken.

Han flyttade till Sverige från Marocko för tre år sedan. Ett år senare startade han en kitesurfingskola i Skanör.

– Jag föddes i havet, kan man säga. Jag började surfa när jag var fem år gammal. Jag kitesurfar även på vintern när det är is. Vi brukar säga att det finns inga dåliga vindar, bara dåliga kläder, säger han och skrattar.

Ett 40-tal åskådare har trotsat vädergudarnas blöta piskor. I klubbstugan är stämningen varm. De flesta känner varandra. Därifrån bevittnar de havsfararna och deras drakar. När ösregnet kräver regnkläder från topp till tå bjuds det inte på någon publikfest men de tävlande bryr sig inte nämnvärt om regnet.

– Antalet som kitesurfar ökar varje år. På min kitesurfingsskola har vi mellan tre och tolv personer per vecka som kitar regelbundet om somrarna. Det krävs inte mycket styrka. Det är bara teknik. Jag har haft allt från åttaåringar till 86-åringar som testat på, säger Yassine Boucera.

Och upplevelsen är närmast meditativ för en av landets bästa i sin idrott.

– Havet har hjälpt mig att slappna av. En halvtimmes kitesurfing raderar bort stress och trötthet. Att vara ute på havet ger energi.