Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

70 mål blev bortdömda – nu ändras reglerna

De 14 SHL-tränarna. Övre raden från vänster: Johan Pennerborn, Färjestad, Thomas Berglund, Luleå, Peter Andersson, Malmö, Johan Lindbom, HV71, Niklas Sundblad, Örebro, Roger Rönnberg, Färjestad, Roger Melin, Brynäs. Nedre raden från vänster: Anders Eldebrink, Rögle, Mattias Karlin, Mora, Bert Robertsson, Skellefteå, Sam Hallam, Växsjö, Robert Ohlsson, Djurgården, Dan Tangnes, Linköping, Ove Molin, Karlskrona.
De 14 SHL-tränarna. Övre raden från vänster: Johan Pennerborn, Färjestad, Thomas Berglund, Luleå, Peter Andersson, Malmö, Johan Lindbom, HV71, Niklas Sundblad, Örebro, Roger Rönnberg, Färjestad, Roger Melin, Brynäs. Nedre raden från vänster: Anders Eldebrink, Rögle, Mattias Karlin, Mora, Bert Robertsson, Skellefteå, Sam Hallam, Växsjö, Robert Ohlsson, Djurgården, Dan Tangnes, Linköping, Ove Molin, Karlskrona. Foto: Bildbyrån

Förra säsongen dömdes 70 mål bort i SHL för kontakt med målvakten i målgården. Något som vållade en hel del kritik från både spelare, ledare, publik och journalister.

Inför den här säsongen görs därför direktiven rörande spelare i målgården om. Nivån för när en målvakt ska anses vara störd i samband med ett målskott höjs och dessutom kommer det att vara domarna som har det slutgiltiga beslutet i stället för situationsrummet.

Diskussionen kring bortdömda mål var bara ett exempel på när domarna hamnade i centrum förra säsongen – och fick motta kritik.

Domarnas utsatta position fick den nya domarbasen Ulf Rönnmark att på tisdagens upptaktsträff inför SHL vädja till alla inblandade – inte minst till journalisterna – att tänka ett varv till innan de kritiserar domarna.

– När ni ska göra den så kallade hårfönen på domarna – fundera gärna en gång till. Fel gör vi, och det får ni absolut analysera, men tänk på att det finns individer där ute som vi inte vill ska hamna i problem.

DN har frågat en rad hockeyprofiler vad de tycker om de nya reglerna.

Hur ser du på förändringen i bedömningen av spelare i målgården?

Roger Rönnberg, tränare i Frölunda:

– Här har svensk ishockey tagit ett beslut att vi inte letar millimeterrättvisa utan att vi vill ha fler mål och det tycker jag är väldigt bra. Vi vet varför vi inför en förändring och att vi i klubbarna har fått vara med om det här beslutet. Det är ett första steg, men det kommer säkert att justeras under resans gång.

Niklas Olausson, forward Luleå:

– Det man såg förra året var att lite väl många mål blev bortdömda och målvakterna hade en tendens till att verkligen visa att någon rörde dem, utan att de egentligen blev störda. Det tar man förhoppningsvis bort nu. Förhoppningsvis innebär det att det blir fler mål.

– Nackdelen, om det nu finns någon, är att det blir en bedömningsfråga för domarna och då kan det bli lite från fall till fall. ”Vi fick ju det målet bortdömt, så då måste vi få det godkänt”. Men samtidigt ska det vara en bedömningssport, det är därför vi har domarna, annars kunde ju en robot döma.

Viktor Ekbom, back Örebro:

– Förhoppningsvis blir det lite tydligare än förra året. Det var alldeles för många mål som blev bortdömda som kanske inte skulle ha varit det.

Daniel Rahimi, back Växjö:

– Förhoppningen är väl att spelet i sig ska gå lite fortare, att det inte ska bli att man måste ringa hela tiden, så att det blir den här millimeterrättvisan. För oss spelare kommer det att bli lite annorlunda, men jag tror det kommer att gå rätt fort att förhålla sig till det nya och acceptera det också.

Joakim Eriksson, strategisk sportchef, Djurgården:

– Jag är väldigt positiv till det. Något de är väldigt duktiga på i NHL är att alltid lyfta fram det offensiva spelet och att på olika sätt främja att fler mål görs, för hur man än vänder och vrider på det är det mål som folk helst vill se. Visst kan de gilla fräna tacklingar och liknande, men mål är det som attraherar mest och då måste man vara noga med regelverket och se om man har regler som främjar målskyttet på bästa möjliga sätt.

– Därför är det bra att man försöker hitta en lagom balans mellan hur fredade målvakter får vara och vad som räknas som att ”nudda” dem. Med tanke på hur bra målvakterna i dag är kommer det inte att göras många mål om de har fri sikt utan ska det bli mål måste vi skapa trafik framför dem och skymma dem.

– 70 bortdömda mål förra säsongen är en enorm siffra – även om jag inte kan bakgrunden till varje bortdömt mål – som understryker att något måste göras och därför känns det här som en bra förändring.

Emil Bejmo, forward Mora:

– Alla vill ju ha fler mål. I allsvenskan var det här inget stort problem förra säsongen. En liten touch på målvakten måste de klara. Beslutet är ett steg i rätt riktning.

Roger Melin, tränare, Brynäs:

– Utgångspunkten jag har när det gäller domare är att alla regler och bedömningar ska ha som mål att göra domarnas jobb så enkelt som möjligt.

– Domarna har enormt mycket att hålla reda på och det är ett otroligt tufft jobb. Ju fler saker du som domare måste hålla reda på ju svårare blir jobbet. Därför är min enda synpunkt egentligen att målet alltid måste vara att försöka förenkla domarnas jobb. Ulf Rönnmark sa att det inte finns någon millimeterrättvisa _ men om man förenklar domarnas jobb så mycket som möjligt tror jag åtminstone att man kommer så nära rättvist som det möjligtvis går.

David Ullström, forward HV 71:

– Framför allt är det kul att det är fokus på att göra mer mål och att det inte bara är skydden som växer och målen blir mindre. Det är ett skönt initiativ för att få mer mål i hockey.

– Jag tycker det blev alldeles för stort fokus förra året på om det var rätt eller fel. Hockeyn är en bedömningssport och det går väldigt fort ute på isen och du kan sitta och analysera med video hur mycket du vill efteråt. Jag älskar att det går tillbaka till en bedömningsnivå där domaren kan ha en bättre och en sämre match, precis som spelarna.

Dan Tangnes, tränare, Linköping:

– Jag gillar grunden för förändringen – att vi ska få se flera mål. Förra året drog man regelverket lite till sin spets och underkände mål som i stort sett alla var överens om borde ha blivit godkända och därför är det bra att man gör en översyn och försöker få in mer fingertoppskänsla i bedömningarna.

Andreas Engqvist, spelare, Djurgården:

– Jag spelade ju inte i SHL förra säsongen och vet därför inte riktigt hur det var då, men det känns som man är inne på rätt spår. Alla säger ju att de vill att det ska bli flera mål. Millimeterrättvisa är svårt men att man nuddar varandra borde inte med automatik innebära bortdömt mål. På något sätt får domarna hitta ett sätt att jämföra de mer solklara fallen med de mindre solklara och hitta en bedömningsnivå som fungerar.

Peter Andersson, tränare Malmö:

– Fördelen är att det blir mindre videotittande. Ibland kunde det ta väldigt lång tid, men det blev i alla fall rättvist på något sätt. Nu är det domaren på isen som ska göra den bedömningen och jag tror det är 15 olika domare och alla har sin egen bedömning, så det är svårt att säga hur det kommer att gå. Jag hoppas att det inte blir rörigt i alla fall. När det var videobedömningar så följde man ju regeln och då blir det ett rättvist resultat.

–  Spelare och ledare måste bli bättre på att inte kritisera domarna. Där kan jag gilla NHL-systemet där det är förbjudet att prata om domare och med domare och gör du det så är det dryga böter.

Anders Eldebrink, tränare, Rögle:

– Tidigare har bedömningsnivån varit alldeles för mycket på målvaktens sida så jag välkomnar en förändring. Vi har i flera år pratat om att vi vill se flera mål i svensk hockey och sedan dömer vi bort de mål vi väl får se. Det här känns som ett steg i rätt riktning, och några direkta nackdelar har jag svårt att se på förhand.

– När det gäller att kritisera domarna är det nog nyttigt för oss alla att tänka ett varv till. Jag hade själv ett par tillfällen förra säsongen där jag inte uttryckte mig bra och det måste jag förbättra.

Ove Molin, tränare, Karlskrona:

– Jag tycker de är jättebra. Man har återinfört att det är domarens bedömning som gäller.

– Alla vi som är inblandade i SHL har en gemensam förhoppning om att det den här säsongen ska bli mindre diskussion kring målen och då måste vi också alla acceptera att hockey är en bedömningssport och att alla domare någon gång under säsongen kommer att göra fel. Ena dagen är det ett domslut som gynnar oss och andra dagen ett domslut som gynnar ett annat lag.

Peter Jakobsson, sportchef, Färjestad:

– Jag tror att det kommer att gynna ishockeyn, det gör det verkligen. Där har vi också en lösning på att få lite fler folk att gå på matcherna.

Pea Israelsson, klubbdirektör Skellefteå AIK:

– Vi har riktigt bra domare i Sverige och vi har fått en riktigt bra domarbas i Ulf Rönnmark som kan spelet. Det finns hela tiden en dialog och i slutändan bygger resonemanget nu på att beslutet tas på isen och det tycker jag är bra.

Alexander Johansson, lagkapten Färjestad:

– Fördelen är att förhoppningsvis att det blir fler mål. Det blir ett mer offensivt spel och roligare hockey. Alla kan nog stämma in i att en match som slutar 6–5 i stället för 1–0 är roligare för publiken. Förhoppningsvis blir det en tydligare regel att gemene man förstår vad regeln innebär.

Jonas Gustavsson, spelare, Linköping:

– Rent spontant är jag för att det ska bli mycket mål, men det är viktigt att vi så snabbt som möjligt får klart för oss vad som är tillåtet så att det inte blir en gråzon och att bedömningen förändras från match till match. Vi målvakter är en del av spelet och det kan innebära en viss kontakt – framför allt om vi är och svävar allt för långt ut. Däremot drar jag gränsen vid det där förslaget som någon kom med för en tid sedan om att det skulle bli tillåtet att tackla oss målvakter. Det säger jag självklart absolut nej till.

Niklas Sundblad, tränare Örebro:

– Det är bra att domarna tar beslut på isen i stället för att det blir mål och så ska man gå till situationsrummet och ta beslutet. Jag tror det blir jättebra, domarna får mer känsla för matchen.

Simon Hjalmarsson, forward Frölunda:

– Matcherna kommer att gå mycket snabbare och jag tror inte att man ska vara så millimeterhård utan hoppas att domarna har lite fingertoppskänsla. Det är ju en livlina att ringa. För mig är det inte något problem att ta beslutet på isen direkt. Att det blir fel någon får man köpa.

Rapport från en upptaktsträff för SHL

Var?

Årets upptakt ägde rum på Vasateatern i Stockholm.

När?

Kaffe serverades vid halv tio och sedan pågick upptakten till cirka halv tre.

Vilka var där?

Samtliga 14 SHL-lag representerades av tränaren och av en spelare. På plats från klubbarna fanns också en hel del klubbdirektörer och sportchefer samt en och annan VD.

Majoriteten av personerna på plats var dock journalister från stora delar av Sverige som efter den officiella presentationen av varje lag fick möjlighet att göra intervjuer.

Klyschig inledning

Utfrågningen av tränarna och spelarna leddes av C Mores Björn Oldéen och Sanny Lindström och de inledde med en dialog där de inom loppet av några minuter hann få in alla de vanliga klyschorna som brukar höras från tränare och spelare under hockeyupptakterna.

Dialogen gjordes med glimten i ögat, men den fick viss effekt för även om det inte var några sensationella utspel som gjordes på scenen så var det ovanligt få som använde fraser som ”han kommer till jobbet varje dag”.

Frölunda är tränarnas favoriter

Tränarna hade på förhand fått rösta på vilket lag de tror vinner SM-guldet och Frölunda fick flest röster.

– Det är kul att våra konkurrenter tror på oss, konstaterade Frölundas tränare Roger Rönnberg.

Fem tränare hade lagt sin röst på Frölunda, tre hade lagt den på Växjö. Skellefteå fick två röster och Brynäs, Djurgården, HV71 och Linköping fick en vardera.

Lära sig nya saker

Efter många år i Tyskland återvände Niklas Sundblad i januari i år till svensk hockey när han blev tränare för Örebro. Under Sundblads frånvaro har elitserien blivit SHL och det är inte alltid enkelt att lära om.

Under intervjun på scenen sa Niklas Sundblad vid upprepade tillfällen elitserien i stället för SHL. Inte ens när Sanny Lindström skämtsamt påpekade hans felsägning blev det rätt i nästa svar något som lockade till skratt.

Äldst i laget

Växjös tränare Sam Hallam är med sina 38 år SHL:s yngste tränare. Den här säsongen är han dock för första gången äldre än samtliga spelare i sitt lag.

Skadade spelare

Rögle hade det tufft förra säsongen - och tvingades kvala för att rädda SHL-kontraktet. En förklaring var det stora antalet skadade spelare. Enligt tränaren Anders Eldebrink var det exakt 6,8 skadade spelare per match.

Inte bara SHL

I februari avgörs OS i Sydkorea och i och med att NHL den här gången inte släpper spelare till OS kommer Tre Kronors lag att innehålla betydligt fler SHL-spelare än i tidigare OS. Det gjorde att det också blev en del snack om vilka SHL-spelare som kommer att få följa med till Sydkorea, och bland annat Djurgårdens Andreas Engqvist svarade att det självklart vore väldigt stort att få spela ett OS.

Flyttat hem till föräldrarna

Efter vårens SM-guld lämnade Ted Brithén HV71 och skrev i stället på för moderklubben Rögle där han från och med den här säsongen är lagkapten. Flytten innebar dock en del problem när det gäller boendesituationen. Ted och sambons hus i Ängelholm är inte färdigbyggt och i väntan på det har Ted flyttat hem till föräldrarna Barbro och Jim.

– Jag bor i en stuga på 30 kvadratmeter på mina föräldrars tomt, berättade 26-åriga Ted med ett skratt.

Premiäromgången:

16 september:

Färjestad–Linköping, HV71–Djurgården, Malmö–Rögle, Luleå–Örebro, Frölunda–Mora

19 september:

Karlskrona–Skellefteå, Växjö–Brynäs