Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Hemmalaget vann slaget om Skellefteå

Skellefteås Jesper Olofsson jublar med lagkamrater efter 3-1.
Skellefteås Jesper Olofsson jublar med lagkamrater efter 3-1. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Med ett mördande powerplay vann Skellefteå en våldsam uppgörelse mot Frölunda med 4–1.

Den andra kvartsfinalen präglades av fult spel och otaliga skärmytslingar.

– Det ska bli grymt kul att fortsätta på tisdag, säger Axel Holmström, som stod för tre poäng.

Skellefteås seger betyder att det nu är utjämnat till 1–1 i matcher i reprisen av fjolårets finalserie.

– När spelet är igång och det inte är gruff tycker jag det är en rolig och fartfylld match, säger Skellefteås Axel Holmström.

Den inleddes med en blixtstart från Frölundas sida.

När Skellefteås backar gick bort sig blev Frölundakaptenen Joel Lundqvist helt ensam med hemmamålvakten Joni Ortio och kunde ge sitt lag ledningen med 1–0 efter bara 14 sekunder.

– Vi får en tuff start men biter ändå i och tar andelar av matchen allt eftersom. Det är det som det handlar om mot Frölunda, säger Skellefteås tränare Bert Robertsson.

När domarna valde att inte visa ut spelare annat än parvis varenda gång det brakade till på isen blev det djungelns lag som gällde. Efter nästan varenda avblåsning gruffades det mellan spelarna.

Mitt i den andra perioden fick Skellefteå till slut matchens första powerplay. Då small det direkt. Skellefteå är starka i numerärt överläge och det tog bara fem sekunder innan man hade kvitterat till 1–1. Det var Axel Holmström som direkt efter tekningen vände om och satte upp pucken vid närmaste stolpe. Målpassningen kom från Bud Holloway – som inför matchen skrev på för två år till med Skellefteå – och han stoppade därmed en svit på sex raka matcher utan poäng.

– Tycker vi gör en bra första halva av matchen men jag tycker inte alls om vår andra halva. Vi tar för många utvisningar och då avgör Skellefteå matchen. Vår läxa till nästa match blir att behålla disciplinen, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg.

Fram till kvitteringsmålet var det Frölunda som skickligt styrde spelet, men Holmströms mål fick fart på hemmalaget. 2–1-målet kom dryga två minuter senare när Holmström passade fram Andreas Wingerli som klippte till direkt upp i krysset.

I början av den tredje perioden kom nästa numerära överläge för Skellefteå – och den gången kom målet efter bara sex sekunder när Jesper Olofsson fick öppet mål. Samtidigt noterades Axel Holmström för sin tredje poäng för kvällen. 3–1 följdes efter 9.16 av 4–1 när SHL:s poängkung Joakim Lindström hittade rätt med sitt fruktade handledsskott.

Skärmytslingar präglade resten av matchen och känslorna lär inte ha hunnit svalna tills på tisdag när lagen möts igen i Scandinavium.

– Tycker att vår disciplin är exceptionell. Vi startar ingenting men står upp. Det är väl bara Jimmie (Ericsson) som gör någon dum grej på slutet. Vi tar med oss mycket från den här matchen, att vi orkar hålla uppe farten hela matchen, till exempel, säger Bert Robertsson.