Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Nylanders kraftmål fixade drömsemifinal

William Nylander lyckas sätta 2–1 bakom Leonardo Genoni i Schweiz mål.
William Nylander lyckas sätta 2–1 bakom Leonardo Genoni i Schweiz mål. Foto: Thomas Samson/AFP

PARIS. Det blir ett drömmöte i VM-semifinalen.

Tre Kronor slog Schweiz i torsdagskvällens kvartsfinal med 3–1 och därmed ställs Tre Kronor mot Finland i lördagens semifinal.

– Det kommer bli riktigt kul. Det blir lite derbykänsla när man spelar mot Finland, säger Tre Kronors back Alexander Edler som gjorde matchens sista mål.

Onsdagens sommarvärme i Paris hade bytts till regn och kraftig blåst när det var dags för torsdagskvällens VM-kvartsfinal i Accorhotels arena mellan Tre Kronor och Schweiz.
Det här var den sista VM-matchen i arenan – semifinaler, bronsmatch och final kommer att avgöras i Köln och det här blev också Schweiz sista match i den här VM-turneringen.

För även om det blev tufft och vägen mot seger varken var enkel eller okomplicerad så var det Tre Kronors spelare som den här regniga torsdagskvällen i Paris kunde jubla efter slutsignalen.

Pressen på Tre Kronor med 19 NHL-spelare jämfört med kvartsfinalmotståndarnas Schweiz som bara hade en NHL-spelare i sitt lag var stor – en förlust i kvartsfinalen hade både varit en missräkning och ett misslyckande.

Nu är det steget avklarat.

– Det känns skönt att kunna blicka mot semin, konstaterar Alexander Edler

Kedjan med Nicklas Bäckström, William Nylander och Oscar Lindberg såg – inte helt oväntat – till att Tre Kronor fick bästa starten på torsdagskvällens kvartsfinal mot Schweiz.

Drygt fyra minuter av matchen var spelade när Nicklas Bäckström assisterad av sina två kedjekompisar som gav Tre Kronor ledningen med 1–0.

Som helhet var Tre Kronor det bättre laget i den första perioden men en oturlig studs gjorde att det ändå stod 1–1 när första perioden var färdigspelad.

I den 13:e minuten lade Gaetan Haas in pucken framför mål som olyckligt gick via Oliver Ekman Larssons klubba in i mål bakom Henrik Lundqvist.

I den andra perioden kunde Sverige på nytt ta ledningen efter en fantastiskt stark soloprestation av William Nylander – även om Oliver Ekman Larsson förtjänar beröm för den passningen som gav Nylander möjlighet till friläget.

Trots att William Nylander var hårt uppvaktad kunde han få in 2–1-målet.

– Passningen var perfekt, säger William Nylander tacksamt.

Minuterna efter blev det rejält dramatiskt kring det svenska målet när Henrik Lundqvist fick ordentligt ont i nacken efter en tät situation framför hans mål.

En lång stund stod Henrik framåtböjd – samtidigt som Tre Kronors fysioterapeut Thomas Carlsson pratade med honom – men till sist kunde de svenska fansen på läktaren andas ut när han gav klartecken till fortsatt spel.

Ett skönt besked.

Nästa låg brorsan Joel bakom.

I början av tredje perioden slog han till med ett lurigt skott som Schweiz målvakt Leonardo Genoni lämnade retur på. Den omvandlade backen Alexander Edler till ack så viktiga 3–1.

– Som helhet tycker jag att vi genomför den här matchen på ett väldigt bra sätt, säger backen Anton Strålman.

Nu fortsätter Tre Kronors VM med semifinal mot Finland på lördag.

– Finland har ett bra lag. Man ska akta sig för att titta för mycket på deras tre första matcher här i VM utan titta på vilken tajt och bra hockey som de har spelat i slutet av turneringen, säger Anton Strålman.

– De kommer att bli en svår nöt att knäcka. Vi måste vara noggranna med hur vi hanterar pucken, fortsätter Strålman.

Läs mer: Finland klart för semifinal