Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Johan Esk: I dag borde jag kunna åka skidor – men i Stockholm händer ingenting

I den nya inomhusskidanläggningen i Göteborg är det fullt i spåren. Det kan bli räddningen för Stockholm.
I den nya inomhusskidanläggningen i Göteborg är det fullt i spåren. Det kan bli räddningen för Stockholm. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

I dag borde jag kunna åka skidor. Men jag bor i Stockholm. Här händer ingenting.

Det är lättare att bygga en tågtunnel genom en ås i Halland än en skidtunnel här.

Det var skidforum i veckan.

Åkare och ledare träffade journalister på Vattenfalls huvudkontor och när vi efter lunch var framme hos längdåkarna hade vi nått det leende landslaget, det är inne i en guldålder. Utanför glasväggarna var en strid ström av gula bygghjälmar.

De bygger ännu ett shoppingtempel, behöver vi ett till? Det här ska bli Nordens största. De har hållit på hur långe som helst.

Planerna på en skidtunnel i närheten av Nordens största stad har också funnits i en evighet men inga gula hjälmar är igång.

I Göteborg gjorde man som vanligt. Gick från plan till ord och handling och pang, så fanns Skidome på plats.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån
I den nya inomhusskidanläggningen i Göteborg är det fullt i spåren. Det kan bli räddningen för Stockholm. Foto: Bildbyrån

I området kring The City of Slussen har man också gjort som vanligt.

Det har varit utredningar, kalla fötter och uppskjutna planer.

Att Stockholm är en usel stad för idrott är sen gammalt. Det planeras ständigt nya bostadsområden och lika ständigt glöms idrottsplatsernas placering bort.

Att jag propagerar för en skidtunnel och fler konstsnöspår i Stockholm är inte bara en egen agenda jag driver.

Jag följer också det idrottspolitiska program Stockholms stad klubbade 2013.

I programmet är fokus helt lagt på breddidrott och att få fler invånare att vara mer fysiskt aktiva. Det finns inget bättre sätt att vara fysiskt aktiv på än att åka skidor men ändå görs knappt någonting för att förbättra möjligheten i området som bidrar med flest åkare till Vasaloppet.

När jag pratar runt med folk om planerna på en skidtunnel eller konstsnöspår hör jag samma sak.

Alla tycker att det är en bra idé. Ingen vill ta den ekonomiska risken.

Det finns och har funnits många olika planer på en skidtunnel i Stockholmsområdet. De i Lida föddes 2007, lever än men har fastnat på vem som ska ta den ekonomiska risken. Jag kan förstå det. Varför ska mina föräldrar i Botkyrka riskera något för att jag ska kunna åka ut från Stora Essingen för att åka skidor?

Stockholms stad är redo att hjälpa till. I alla fall om man ska tro det idrottspolitiska programmet. Där står:

”Stockholms stad ska vara initiativtagare till samverkan över kommungränserna i länet när det gäller frågor som rör idrott och motion.”

Budgeten för att bygga tunneln i Lida är 150 miljoner kronor och driften skulle gå på 3–5 miljoner om året. Mycket pengar? Allt är relativt. Det har kostat över en miljard kronor bara att utreda nya Slussen. En miljard. För att utreda.

Grundproblemet med planeringen av skidtunnlar och konstsnöspår är att många verkar fast i en tid när skidfolket bara var figurer i anorak och lovikavantar som mest var ute för den varma chokladen och apelsinklyftorna. Kvar i en tid med evigt vita vintrar.

Jag är säker på att alla skidknarkande varelser, såna som jag, i Vasaloppets största region skulle lägga en bra grundplåt för att säkra driften med våra spåravgifter. Om kommunerna runt om i Stockholm sedan skulle köpa tid till sina skolor skulle man inte bara hjälpa med finansieringen utan också se till att alla barn och ungdomar får testa något av det bästa det här vinterlandet har.

Lida har konstsnö, Haninge och Täby också, det kommer att finnas en slinga på Gärdet i vinter också. Men skillnaden med hur det är på flera håll ute i landet är att där finns anläggningar som både är moderna och kommunalt finansierade.

Att ordna en tvåkilometersslinga för konstsnö kostar 5 miljoner kronor.

– Om jag fick loss mark på Ågesta skulle jag ta lån och investera i konstsnöspår. Jag är säker på att det hade återbetalat sig på 3–5 år, säger Per-Åke Yttergård.

Hans titel på Svenska skidförbundets längdsektion är nationell chef, han är den som har bäst koll på anläggningarna i Sverige.

I torsdags var han i Stockholm för att kolla hur det går med planerna på Ekerö och Drottningholm. Han berättar att Saltsjöbaden också har planer på att spruta konstsnö på golfbanan.

Yttergård jämför kostnaderna med alla konstgräsplaner som rullats ut men konstaterar:

– Vi ska inte skylla på andra idrotter, vi måste vara självkritiska. Det gäller att vi får med oss kommunerna. Stockholms kommuner är fruktansvärt tröga när det gäller sånt här.

Och ute på Lida går chefen Leif Wallin med sina egna funderingar om varför ingenting hänt.

– Det är en politisk frossa. Det finns hur många skidåkare som helst i Stockholm, men de är inte organiserade. Så det blir inget tryck mot politikerna.

Räddningen kan bli ”skidtunneln” i Göteborg, att den fungerar ekonomiskt. Då, först då, kanske stockholmarna vågar.

– Det jag har hört från våra åkare som varit där är att det varit fullt med folk hela dagarna, säger förbundskapten Rikard Grip.

Han bor på Götgatan – i Stockholm.

Esks elva. Vecka 45

1. Påminnelsen

Visst, Bayern Münchens uppvisning mot Arsenal var stundtals en sån där föreställning som fick Edward Blom att ropa ”fenomenaaalt”. Men, man vinner ingen Champions League-titel i gruppspelet.

Real Madrids cyniska seger mot Paris SG är inget man skojar bort.

2. Avslöjandet

Malmö FF åkte till Ukraina och kom hem med insikten – laget är inte bättre. Sjachtar fick utdelning radioaktivt, som en gammal MFF-tränare kanske skulle ha sagt om de två matcherna.

3. Skillnaden

”Dulle” Johnson gick på krogen mitt under guldstriden 2009. Dickson Etuhu väntade till serien var slutspelad och guldet redan var förlorat.

Dagens AIK-are är alldeles för seriösa.

4. Avskedet

Henok Goitom lämnar AIK och tränaren Andreas Alm säger att det inte är avgörande för AIK. Men AIK måste skaka fram en spelare som går i spåren efter Obolo, Borges, Goitom.

5. Värvningsryktet

Mittfältaren Petter Andersson ryktas vara på väg tillbaka till Hammarby. I så fall är det ännu en rehabvärvning av Mats Jingblad. Petter har inte spelat sedan september.

6. Värvningsrycket

Rosengård värvade i veckan den allsvenska skyttedrottningen Gaëlle Enganamouit från Eskilstuna och kanske var det redan där damallsvenskan 2016 avgjordes.

7. Simrekordet

Det pågår alltid ett simmästerskap någonstans. Just nu är det kortbane-SM och Louise Hanssons tid på 200 meter medley är nästan två sekunder bättre än Sarah Sjöströms gamla rekord.

8. Utpressningen

Den franska fotbollsversionen av sex, lögner och videoband rullar vidare. Karim Benzema är senast att förhöras i skandalen där landslagets Mathieu Valbuena påstås ha utpressats.

9. Tenniscitatet

”Bara för att du är en kvinna ska du inte vara rädd för att utmana och inte vara offer utan en hjälte.”

Serena Williams blev av med telefonen, sprang ikapp tjuven och tog den tillbaka.

10. Fotbollscitatet

”Jag ville göra abort men Gud sade något annat.”

Maria Dolores dos Santos Aviers berättar i en ny dokumentärfilm att Cristiano Ronaldo var ett ”oönskat barn”.

11. Löparlandet

Kenya vann New York Marathon på herr- och damsidan. I samband med loppet sågade Wadas David Howman Kenyas antidopningsarbete.

– Det har nått krispunkten, säger han.