Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Karin Torneklint: ”Vi har haft lite stolpe ut”

Sveriges förbundskapten Karin Torneklint.
Sveriges förbundskapten Karin Torneklint. Foto: Bildbyrån

London. Målet var tio finalplatser, det blev sex. Glädjeämnet var Daniel Ståhl, det negativa var alla skador på löparna.

– Det är klart man tränar fel om man går sönder, det är lite mitt ansvar, säger förbundskapten Karin Torneklint när hon sammanfattar den svenska VM-insatsen.

I dag, söndag, går de svenska gångarna i mål och om de inte chockar alla med medaljer, kan man konstatera att den målsättning om tio finalplatser som förbundskapten Karin Torneklint målade upp inför VM, inte höll.

Det som började så bra med Daniel Ståhls diskussilver redan andra dagen, har sedan utvecklats till ett plågsamt konstaterande av missade kval.

Karin Torneklint är ändå i stort nöjd med den svenska insatsen.

– Jag hade satt upp ett tufft mål, det visste jag och jag hade hoppats att fler skulle ha lyckats att ta sig till final. Vi har haft lite stolpe ut, säger hon.

Det var bara en enda av de 29 friidrottarna som förbättrade sitt personbästa under VM-tävlingarna, Hanna Hermansson på 800 meter, som i semifinalen sänkte sig med över en halv sekund.

– Vi har ändå väldigt många som gjort sitt näst bästa här och det tycker jag också är godkänt.

Klart man har tränat fel om man går sönder.

Men en sak oroar förbundskaptenen och det är skadorna på medel- och långdistanslöparna. Sex löpare fick bryta eller lyckades haltande ta sig i mål, och en, Lovisa Lindh, kom aldrig till start.

– Det som stör mig är att de kommer hit och så har de haft en känning innan och så kommer de hit och får en värre skada. Det är ju lite mitt ansvar. Jag ska ju se till att de inte tävlar och går sönder, säger Karin Torneklint som nu menar att man måste se över hur löparna tränar.

– Klart man har tränat fel om man går sönder, då är det inte rätt, säger hon.

Största glädjeämnet var – självklart – 24-årige Daniel Ståhls VM-silver i diskus.

– Att han lyckades komma hit som superfavorit och ta sin första seniormedalj i ett världsmästerskap, det tycker jag är stort. All heder åt honom.

Vad är största besvikelsen?

– Lovisa Lindhs skadade fot, det kändes väldigt tungt när den kom.

Nästa år är det EM i Berlin, ett mästerskap som passar de svenska friidrottarna bättre om man ska tro Karin Torneklint.

– EM är lite lättare. Jag vill få in känslan att man är med för att gå till final. Vi har en ganska ung trupp och jag förväntar mig att de här kan hålla på i många år till och vara med och prestera.

Läs mer: Så tippade DN inför mästerskapet

Fakta. DN sätter betyg på svenskarnas insatser i friidrotts-VM

Bara en femma – Daniel Ståhl – och många ettor. Här följer DN:s betyg på friidrottarna som tävlat i London.

5 Bara två centimeter längre och lyckan hade varit total för Daniel Ståhl. Men silverkastet på 69,19 är hans näst längsta någonsin och han pallade för favorittrycket. Det bästa av allt: Ståhl är ung, fyller 25 år 27 augusti, har många mästerskap framför sig.

4 Meraf Bahta löpte fantastiskt i försök och semifinal på 1500 meter. I finalen gick hon verkligen för medalj, men knuffandet under det vansinniga sista varvet tog på krafterna och hon slutade nia.

4 Ingen visste om Michel Tornéus var fågel eller fisk när VM började. Men 31-åringen hoppade 8,18 och i den tuffa konkurrensen i längdfinalen räckte det bara till en åttondeplats, men det var Sveriges näst bästa placering i detta VM.

4 Hon började friidrotta på allvar för två år sedan, hon sänkte sitt personbästa med över en halv sekund här i London. 28-åriga Hanna Hermansson var det som man önskade att alla var, bäst när det gällde som mest.

4 Simon Petterssons finalplats i diskus var oväntad och i finalen höll han inte riktigt för trycket. Men ändå, 23-åringen, visade att han pallade kvaltrycket.

3 17-årige Armand Duplantis kom till VM som världstrea, klarade kvalet med ett nödrop och hade sedan inga krafter kvar i finalen och slutade nia. Men, om han inte skadar sig, så är det här en kille som kommer slåss om OS- och VM-medaljer många år framöver.

3 Angelica Bengtsson var den enda av de tre stavtjejerna som tog sig till vidare till finalen. Men VM-fyran från Peking mäktade bara 4,55 och slutade på en tiondeplats.

3 Kalle Berglund gav sitt bästa i försöket och hade inte mycket att sätta emot i semifinalen på 1500 meter. Även han småskadad, men blir att räkna med framöver.

3 20-årige Andreas Kramer var den ende i truppen som drabbades av magsjukan. Men det var efter han sprungit sin semifinal. Är liksom Kalle Berglund ett stort framtidsnamn.

3 Maria Larsson gjorde sin näst bästa tid i försöken på 3000 meter hinder.Ett namn för framtiden.

3 Mikael Ekvall sprang på årsbästa i herrarnas maraton och det räckte för en 32:a plats. Här är vi snälla med betygssättningen.

2 Förväntningarna var låga på Lisa Gunnarsson. Hon hoppade 4,35 i kvalet, 15 centimeter sämre än personbästat.

2 Khaddi Sagnia ville inte ha varmt väder och hon fick regn och blåst. Men det hjälpte inte. 23-åringen hade ett märkligt längdhoppskval där ansatsen aldrig stämde. Var bara fyra centimeter från final, men ändå aldrig nära.

2 Napoleon Solomon var på väg mot sitt bästa lopp i försöken på 3000 meter hinder, men föll på en av bockarna. Lite klumpigt.

1 Diskuskastaren Niclas Arrhenius har varit med i elva stora mästerskap, men har aldrig lyckats ta sig förbi kvalen. Det är dags för förbundet att inte ta bry sig om diskuskast på 65 meter, gjorda i Provo, USA i mars månad.

1 Hon haltade i mål sist i försöksheatet på 3000 meter hinder. Men om Charlotta Fougberg hade ont när hon kom till London, varför sprang hon?

1 För en månad sedan hoppade Erika Kinsey 1,94 på London Stadium och blev trea i Diamond League. Nu stannade hon på 1,85 i höjdhoppskvalet. Inte godkänt.

1 Likadant för Sofie Skoog. Hon hoppade också 1,94 och blev fyra på samma gala. Nu hoppade hon 1.89, inte heller det godkänt.

1 Michaela Meijer grät efter stavhoppskvalet och var arg för att mattan låg fel. Men det gjorde den för alla i hennes grupp där flera hoppade sig till final. Nu blev det inte ett enda godkänt hopp.

1 Om man har målsättningen att komma på 60:e plats i ett VM, måste det vara något fel. Nu blev David Nilsson 52:a på herrarnas maraton och själv är han säkert jättenöjd. Men nu måste kvalkriterierna för maraton ändras.

1 Marinda Pettersson och Ida Storm kastade båda fyra meter kortare än sina personbästa i släggkvalet. Då är man inte ens nära.

1 Fanny Roos satte på lördagen nytt svenskt rekord med 18,20 vid junior-SM. Och hon vann U23-EM tidigare i somras. Här i London hade måttliga 17,79 räckte för VM-final. Då stötte hon 17,31.

1 Lisa Ring var över tjugo minuter långsammare än segraren på damernas maraton.

Sarah Lahti, Emil Blomberg, Fredrik Samuelsson och Louise Wiker bröt på grund av skador och betygsätts därför inte. Lovisa Lindh kom aldrig till start på grund av skada och de tre gångarna, Anders Hansson, Perseus Karlström och Anatole Ibanez, tävlar i dag söndag.