Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Stort svenskmöte i boxning kan bli av

Badou Jack och Erik Skoglund.
Badou Jack och Erik Skoglund. Foto: AFP, Carl Bredberg

På lördag boxas Erik Skoglund kvartsfinal mot Callum Smith i Super Series. En match som med tiden kan öppna för svenskmötet mellan Skoglund och Badou Jack.

– Säg att Erik vinner Super Series och Badou Jack förlorar sin VM-titel, då kan det se helt annorlunda ut, säger Johan Skoglund som är headcoach åt sonen Erik.

Badou Jack har hela tiden sagt att han inte är intresserad av att möta Erik Skoglund.

Jack, som varit WBC-mästare i supermellanvikt och nu tagit WBA:s mästarbälte i lätt tungvikt, låter nästan föraktfull när Skoglund kommer på tal.

I en intervju med TT uteslöt Jack ett möte mellan de svenska stjärnorna.

– Jag boxas för att tjäna miljontals dollar, inte för att åka till Nyköping och tjäna tiotusen.

Skoglund, som är en av åtta boxare som ska göra upp i Super Series i supermellanvikt, ser gärna att han får gå upp i ringen mot Jack.

– Jag skulle tycka att det var kul och nästan lite nostalgiskt att möta honom igen. Jag har ändå mött honom tre gånger som amatör och dragit det kortaste strået alla gånger, men jag var ju bara 16 år då. Men han verkar inte vara lagd åt det nostalgiska hållet. Om man läser mellan raderna verkar han bli förnärmad när han jämförs med mig. Jag tänker inte stå och gapa efter Badou Jack. Vill han inte ha med mig att göra så slipper han. Han har sitt fokus på andra matcher och det kan jag också förstå.

Att Jack i dag gått upp i lätt tungvikt och Skoglund bantat ned sig i supermellanvikt är inget hinder menar Johan Skoglund.

– Det är inte vikten som sätter stopp för den matchen. Han möter gärna Badou Jack och det har han sagt länge. Största hindret är att Badou inte är intresserad.

De har mötts tre gånger som amatörer. Erik var bara 16 år och ungdomsboxare, Jack var 24 år och hade boxats VM och skulle senare tävla i OS 2008.

– Det var inga ojämna fajter kan jag säga, då var Erik en liten pojke, säger Johan. Erik var inte rädd för att möta honom då och han är inte det nu heller. Vi skulle gärna ta den matchen i Stockholm, i Globen. Man måste lösa ekonomin. Vi vill ju inte boxas gratis, det skulle ju kunna bli en hygglig tillställning med ganska stort intresse i Sverige. Det borde finnas pengar för alla att dela på i den matchen.

Badou Jack var WBC-mästare i supermellanvikt men lämnade nyligen viktklassen för lätt tungvikt. Titeln blev vakant och Callum Smith var en av de obligatoriska utmanarna. Men någon titelmatch har inte arrangerats så nu har WBC tagit fram ett "Diamond belt" som tillfaller den som vinner matchen mellan Callum Smith och Erik Skoglund i lördagen kvartsfinal i Super Series. Bältet erövras till slut av den som vinner finalen i Super Series i maj.

Läs mer: Skoglund lägger stor vikt vid vikten