Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Usain Bolt fick kramp i sista loppet

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/TT

London. Det var inte det slut världen ville se. I sitt absolut sista lopp fick Usain Bolt kramp och föll grimaserande till marken.

Efter tävlingen lämnade Bolt arenan i buss, men i natt kom stjärnans första ord. 

”Tack mina vänner. Oändlig kärlek till mina fans”, skrev Usain Bolt på Instagram. 

 

När Usain Bolt fick stafettpinnen på sista sträckan låg Jamaica på fjärde plats, efter USA, Storbritannien och Japan. Men redan efter tjugo meter hade han fört upp laget till en tredjeplats och just som det såg ut som att han kanske skulle kunna hinna i fatt något av de andra lagen, hoppade han till och började snubbla och grimasera.

Till sist föll han till marken och låg och rullade sig i plågor och tog sig åt baksidan på sitt ena lår.

Samtidigt som Bolt låg där avgjorde Storbritanniens slutman Netheneel Mitchell-Blake finalen när han spurtade ner USA:s slutman Cristian Coleman.

Jublet inne på London Stadium var öronbedövande, men det var också fyllt av frågetecken. När en rullstol rullades in och Bolts lagkamrater samlade runt honom där han låg 50 meter från mål, så spred sig oron på läktarna.

Men Bolt kunde med sina lagkamraters hjälp så småningom resa sig och tillsammans tog sig laget över mållinjen, samtidigt som de fyra britterna hoppade omkring glädjerusiga och draperade i Union Jack.

Bolt lämnade arenan därefter i buss utan att kommentera tävlingen. Men i natt kom stjärnans första ord. På Instagram skriver idrottsstjärnan: 

”Tack alla mina vänner. Oändlig kärlek till mina fans”. 

Thank You my peeps. Infinite love for my fans

A post shared by Usain St.Leo Bolt (@usainbolt) on

London-VM blev därmed inte den mäktiga avslutning på Usain Bolts fantastiska löparkarriär som han själv, och nog hela världen hoppats på. 30-åringen själv var segersäker inför VM och talade om att tidningarna skulle sätta rubriker om den "obesegrade".

Men redan i 100-metersfinalen grusades hans drömmar. Det blev ett brons för jamaicanen och han kunde bara konstatera att hans ärkefiende de senaste mästerskapen, den tidigare dopningsavstängde amerikanen Justin Gatlin, vann guldet före Coleman.

Nu, i finalen i den korta stafetten skulle Bolt, och Jamaica, få sin revansch. Men icke.

Det blev totalt 19 mästerskapsguld för Usain Bolt över en karriär som varade i tio år. Det tackar vi för.

Jamaicas lagläkare Kevin Jones ger förklaringen till Bolts misslyckande för DN. Schemat drog ut på tiden, och löparna fick därför vänta på herrarnas 4x100 meter.

Då löparna skulle presenteras för publiken fick de vänta utanför, där det var kallt. Och Usain Bolt hann kallna så mycket att det uppstod kramp när han skulle springa. 

– Han är mycket besviken. Det skulle bli hans stora avskedsshow men blev något helt annat, säger Kevin Jones till DN.

Rättelse. I en tidigare version av artikeln förekom en felaktig uppgift om resultatet i Bolts sista lopp.