Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Afghanistans ambassad har köpt ett av Sveriges dyraste hus

Afghanistan - ett av världens fattigaste länder - har köpt ett av Sveriges dyraste hus.

Ambassaden i Stockholm har enligt DN:s uppgifter betalat 42 miljoner kronor för en mycket exklusiv lyxvilla.

Men nu stoppar kommunen inflyttningen.

Det unika huset om totalt 600 kvadratmeter på strandpromenaden i Saltsjö Duvnäs i Nacka kommun utanför Stockholm har varit till salu under många år. Det har länge också toppat listorna över bostadsmarknadens dyraste hus. Men för några veckor fick säljaren, en svensk affärsman folkbokförd i USA, äntligen en köpare – afghanska ambassaden i Stockholm. Lagfarten har ännu inte registrerats men när DN besöker huset står en diplomatbil på parkering samtidigt som familjen som bor i huset håller på att flytta ut.

Enligt DN:s uppgifter ska den afghanska ambassaden, som i dag ligger i ett kontorshus i Sollentuna, ha betalat 42 miljoner kronor för huset. Det är nästan tio miljoner kronor mer än vad en liknande fastighet på samma gata såldes för i början på mars i år. Att villor säljs för så höga belopp är mycket ovanligt, under 2016 såldes bara fyra hus i hela Sverige över 40 miljoner kronor, enligt Lantmäteriet.

Afghanistan är ett av världens fattigaste länder och en stor mottagare av internationellt bistånd. Enligt Svenska Afghanistankommittén lever 40 procent av befolkningen i Afghanistan i svår fattigdom. Internationellt bistånd utgör 24 procent av landets totala bruttonationalinkomst, enligt data från Openaid. Sverige donerar varje år stora summor i bistånd till Afghanistan, i fjol fick landet till exempel 887 miljoner kronor.

Afghanska ambassadens lyxvillaköp riskerar bli ett fullständigt misslyckande. Nacka kommuns detaljplan för området reglerar strikt vad huset får användas till. Att omvandla bostadshuset till en ambassad är inte tillåtet.

Kommunen har redan utfärdat ett förbud med vite om en halv miljon kronor för att stoppa att huset omvandlas till ambassad. Detta efter att grannar och boende i området klagat till kommunen när de fått höra om planerna för villan.

DN var på plats när kommunens tjänsteperson i sällskap av två säkerhetsvakter besökte huset för att delge ambassadören Haameed Haami beslutet. Ambassadören var inte plats och en representant från ambassaden tog i stället emot kommunens handlingar.

Mannen presenterar sig som finansiell rådgivare på ambassaden men vill inte svara på DN:s frågor om husköpet. Han hälsar att inte heller ambassadören vill låta sig intervjuas.

Enligt UD har afghanska ambassaden ställt frågor kring reglerna för fastighetsköp i Sverige. Enligt Sofia Karlberg på UD:s presstjänst informerades ambassaden om att det inte behövdes några särskilda tillstånd för själva köpet. Frågan om hur man får använda ett hus diskuterades inte.

– Vi pratade generellt om det här med förvärv, sedan är det upp till mäklare och säljare att utifrån det enskilda huset ge information om eventuella behov av bygglov i förhållande till detaljplan, säger hon.

Läs mer: ”Ingen naturlag att det ska vara krig och förtryck i Afghanistan”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.