Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Akilov häktad för terrorbrott

02:04. Rahkmet Akilov häktas för terrorbrott och erkänner att det var han som körde lastbilen.

Rakhmat Akilov har häktats misstänkt för terroristbrott genom mord. 39-åringen erkände brottet i tingsrätten och medgav åklagarens begäran om att häktas, domstolsbeslutet var således väntat. 

Med den misstänktes erkännande och den tekniska bevisningen som säkrats kan skuldfrågan betraktas vara avgjord, även om försvararen Johan Eriksson sagt att han tar det rättssäkerhetsmässiga uppdraget på oförändrat allvar. Akilov kan naturligtvis också ta tillbaka sitt erkännande.
 
Den stora frågan för polisen i förundersökningen är nu att utreda om någon eller några till kan vara delaktiga i terrordådet. En person sitter anhållen och måste begäras häktad senast klockan 12 på onsdagen. Åtal mot Akilov ska väckas den 11 maj, men fristen kommer med stor säkerhet att förlängas.

Häktningsförhandlingarna ägde rum i tingsrättens säkerhetssal 1 med start klockan 10 under stort säkerhetspådrag. Polisens spaningsarbete har lett till en uppgett stor mängd bevis för att Akilov åtminstone varit den som körde lastbilen på Drottninggatan och därmed dödat fyra personer och skadat ännu fler. 

Säkerheten om Akilovs skuld har bara blivit starkare och på måndagen beskrev rikspolischef Dan Eliasson saken som att den delen är polisiärt klar. Förundersökningsledare och åklagare Hans Ihrman måste nu se till att bevisläget är tillräckligt starkt för åtal och fällande dom, att det också blir juridiskt klarlagt. 

Johan Eriksson – en av landets mest välrenommerade brottmålsadvokater – begärde på måndagen att få bli entledigad. Då hade det bara gått två dygn sedan han förordnats av Stockholms tingsrätt.

Läs också: Terrormisstänkte Rakhmat Akilov begärs häktad

”Som grund för min begäran åberopas att NN uttryckligen önskar att han försvaras av en advokat som är sunnimuslim. Enligt NN kan bara en advokat med den bakgrunden tillvarata hans intressen”, redogjorde Johan Eriksson för domstolen.

Efter överläggning kom domstolen fram till att den anhållne Rakhmat Akilov inte har rätt att få en ny försvarare. ”Det som har kommit fram är inte tillräckliga skäl för att byta offentlig försvarare”, skriver chefsrådman Malou Lindholm i sitt beslut. Eriksson ska fullfölja uppdraget.

DN nådde advokat Johan Eriksson under måndagskvällen.

– Jag böjer mig för rättens beslut och kommer att fullgöra mitt uppdrag. I mål av den här typen ställs både demokratin och rättssäkerheten på sin spets och då är det extra viktigt att vara så professionell som möjligt, säger han till DN.

Han utesluter inte att situationen kan komma att förändras.

– Jag tolkar nog det här som det handlar mer om en idé än om bristande förtroende. Saker har en förmåga att lösa sig med tiden, fortsätter Johan Eriksson.

Akilov har av polis säkert identifierats som den som körde lastbilen på Drottninggatan. Vad han har sagt till Eriksson och hur han ställer sig till terrormisstankarna vill Eriksson fortfarande inte kommentera.

 – Åklagaren har ålagt mig med yppandeförbud. Men klockan tio imorgon, när häktningsförhandlingen inleds, kommer jag att redovisa min klients inställning, säger han.

Personen som också misstänks för terroristbrott genom mord, men på den lägre misstankegraden, anhölls på söndagsmorgonen, men beslutet hävdes på tisdagen. Mannen är docks fortsatt frihetsberövad för att han sedan tidigare skulle utvisas.

Fyra människor dog i terrordådet: en svensk flicka i skolåldern, en kvinna från Uddevalla, en 41-årig brittisk man och en kvinna från Belgien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.