Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Alltför många barn är ovaccinerade”

I Rinkeby är vaccinationsgraden låg och personalen på barnavårdscentralen arbetar intensivt med att informera föräldrar för att få fler att vaccinera sina barn.

– För många barn är ovaccinerade, och när fall dyker upp är det stor risk att de blir smittade, säger barnsjuksköterskan Johanna Mellblom på Rinkeby barnavårdscentral.

Umal Bulale med dottern Nadia Noor, sju månader, har just hört barnavårdscentralens information om mässlingen på öppna förskolan i Rinkeby. Hon säger att hon ändrat inställning till vaccination, särskilt med tanke på att Nadia föddes för tidigt i sjätte månaden.

– Nu när jag lyssnat tänker jag att jag vill ge mitt barn vaccin, innan var jag tveksam. Men mässlingen är mycket smittsamt, och man vill inte riskera något med ett för tidigt fött barn, säger Umal Bulale.

De sju säkra fall av mässlingen som brutit ut i Stockholmsområdet de senaste månaderna har alla inträffat i norra och nordvästra Stockholm. De insjuknade är två vuxna och fem barn, varav några har smittat varandra i samma familj.

– Det vi har sett hittills är fyra så kallade episoder. Det har varit utspritt på lite olika ställen, men alla i norra eller nordvästra Stockholm. Mässlingen är en mycket smittsam barnsjukdom. Man har vaccinerat i Sverige sedan 1970-talet – det är en sjukdom vi inte vill ha, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholms län.

Hur allvarligt är det?

– I de allra flesta fall ger den luftvägssymtom och hög feber. Som en följd kan man få öroninflammationer och luftvägsinfektioner som kan kräva antibiotikabehandling.

För att uppnå en god effekt av vaccinering bör täckningsgraden vara 95 procent. I Stockholms län är vaccinationstäckningen i allmänhet något lägre än riket, 95,6 procent.

Men i vissa områden är vaccinationsgraden mycket låg, framför allt i Järna och på Järvafältet, vilket också uppmärksammats av Folkhälsomyndigheten. I Rinkeby är vaccinationsgraden cirka 73 procent vilket gör att smittan riskerar att spridas.

Foto: Magnus Hallgren

– Vi känner till flera av de här senaste fallen. Det finns en skepsis framför allt i den somaliska gruppen. Många barn är ovaccinerade och riskerar att bli smittade, säger Johanna Mellblom, barnsjuksköterska på Rinkeby barnavårdscentral, som bland annat arbetar med utökade hembesök bland nyblivna föräldrar för att nå ut bättre med information om barns hälsa.

Skepsisen mot mässlingsvaccination bygger på en artikel i the Lancet i slutet av 1990-talet, och som kopplade mässlingsvaccinet till autism. Artikeln visade sig sedan bygga på forskningsfusk.

– Men hos många sitter det inrotat, och föräldrarna vill inte ge vaccinet förrän barnet har börjat prata. Genom de extra hembesöken har vi fått upp vaccinationsgraden till 83 procent. Det handlar om att skapa förtroenden, säger Johanna Mellblom.

Ett problem är att även barnsjuksköterskorna saknar erfarenhet av mässlingen, som börjar med symptom som en vanlig förkylning.

– Jag som arbetat i 15 år har aldrig sett ett mässlingsfall. Men om någon varit här i väntrummet skulle vi behöva smittspåra alla.

Foto:

Vid DN:s besök har barnavårdscentralen precis informerat föräldrar på öppna förskolan i Rinkeby, som är mycket välbesökt.

– Jag hade inte läst om mässlingen innan, och det är jättebra att få den här informationen, säger Umal Bulale.

Varför var du tveksam innan?

– Alla sprutor har ju biverkningar. Men små barn har ju heller inte så bra immunförsvar.

Foton i text: Magnus Hallgren

Fakta. Mässling

Mässling är en mycket smittsam barnsjukdom. Symptomen är hög feber, luftvägssymptom, hosta och röda ögon. Efter fyra fem dagar utslag. Mellan 15 och 20 procent drabbas av följdsjukdomar som öroninflammation, lunginflammation och diarré. I ett fall av 1.000 kan sjukdomen orsaka akut hjärninflammation.

Alla erbjuds vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund, MPR, då barnet är 18 månader. I riket är vaccinationstäckningen cirka 97 procent. I Stockholms län 95,6 procent.

I vissa delar av Järna är vaccinationsgraden cirka fem procent. Ett utbrott med 23 fall inträffade i Järna 2012.

Källa: SLL, Folkhälsomyndigheten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.