Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Vilka eländiga satar vi är

Mall of Scandinavia 21.47.

Shoppingkatedralen är nästan folktom när jag kommer ut ur biosalongen. Några städare som jobbar hårt och tyst. Det är allt. Utanför faller ett snöblandat regn från en svart himmel.

Jag tar sikte mot Solna station, tror jag. Vilken ingång gick jag ut igenom egentligen? Jag försöker navigera med hjälp av telefonen. Displayen är blöt. Den lyder inte mina rödflammiga fingrar. Kylan river i kinderna. En ilning av förtvivlan drar genom kroppen.

Jag kommer att tänka på filmen jag just såg, ”Rogue one: a Star wars story”. Det är en rätt enastående historia. Oavbrutet spännande. Men det som fastnade i medvetandet är alla slitna ansikten.

Har det någonsin gjorts en påkostad Hollywood-­rulle där folk ser så bedrövliga ut? Och där det dessutom ösregnar mest hela tiden. Diego Luna är vanligtvis en salt kille. Här ser han ut som om han just har kämpat sig igenom en ovanligt lömsk släng av magsjuka.

Så skymtar jag stationen. På perrongen står en handfull människor. Jag ansluter mig till den stumma gemenskapen. Alla hukar spänt i isvinden. Vilka eländiga satar vi är. Trötta och slitna.

Ungefär som i Star wars-filmen, tänker jag. Visst, för de bokstavstroende är det förstås ett rymdepos som utspelar sig i en annan galax. Men det går också att tolka det som en skildring av ett senvintrigt Stockholm. Det är en märkligt trösterik tanke.

Andreas Nordström är webb­redaktör på DN Sthlm och tycker även att ”Darling” är en bra Stockholmsskildring.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.