Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Anhörig till polis utsatt för kidnappningsförsök

Bilen som har beslagtagits i rättegången som kopplas till kidnappningsförsöket.
Bilen som har beslagtagits i rättegången som kopplas till kidnappningsförsöket. Foto: Från polisens förundersökning

En anhörig till en polisman överfölls och blev utsatt för ett kidnappningsförsök i Botkyrka på tisdagsförmiddagen. Kvinnan lyckades ta sig loss och fly. Överfallet kopplas till en hovrättsförhandling som skulle ägt rum i dag.

Det var någon gång på förmiddagen, polisen vill inte säga exakt när, som kvinnan överfölls. Enligt Expressen kom larmet vid 11.30-tiden.

– Det rör sig om ett försök till människorov. Kvinnan är anhörig till en polis och lyckades fly. Så vitt jag vet är hon inte skadad fysiskt men givetvis chockad av händelsen, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen till DN.

Ett stort antal poliser har arbetat på platsen under dagen. Tekniker har försökt att säkra spår.

Lars Byström vill av hänsyn till utredningen inte säga om det rörde sig om en eller flera gärningsmän:

– Och vi vet inte hur den eller de som låg bakom detta lyckades ta sig från platsen. Där söker vi vittnen nu, säger han.

Kidnappningsförsöket stoppade hovrättsförhandlingen om en beslagtagen streetracingbil, som skulle ha inletts på tisdagen. 

– Det har med det här målet att göra, men det är ingenting som påverkar förhandlingen. Målet ska prövas precis som det skulle prövas i dag. Händelsen kan jag inte gå in på, säger kammaråklagare Anna Stråth till DN.

Foto: Från polisens förundersökning

Olaglig streetracing har i flera år gäckat polisen i Stockholmsområdet. Delar av stora genomfartsleder stängs av för tävlingarna som lockar tusentals åskådare och stora prispengar ligger i potten. Arrangörerna ser i regel till att blockera genomfart så polis inte kan ta sig fram till tävlingsplatserna, men förra sommaren fick polisen syn på en av tävlingsbilarna när den lämnade ett race.

Polisen prejades av en annan förare och när de kom fram till bilen var den tom. Bilen, en ombyggd Mustang, togs i beslag och kammaråklagare Anna Stråth driver nu en rättsprocess för att få bilen förverkad, i förhoppningen om en vägledande dom.

I tingsrätten förklarades bilen, som av ägaren uppges vara ombyggd för en halv miljon kronor, vara förverkad, vilket innebär att ägaren inte får sin bil tillbaka.

Rättsprocessen har upprört stora delar av streetracing-utövarna i Stockholm, visar de nya bevis som åklagaren har presenterat inför hovrättsförhandlingen och som DN har tagit del om. Bland annat har en insamling startats till förmån för bilägaren och det har tryckts upp tröjor till stöd för honom.

”Det kan få fatala konsekvenser för oss alla om det här rättsfallet går snett”, skriver en ledare inom streetracinggruppen på Facebook, enligt förundersökningen.

Om det blir ett beslut om förverkande även i hovrätten ser polisen det som en ny metod att få bort bilarna som används i olagliga streetrace.

– Det skulle betyda att vi har möjlighet att jobba underrättelsebaserat och i stället kunna dokumentera racen, för att sedan ingripa på ett säkert sätt när de inte kör, har Johan Siverland, förundersökningsledare vid Huddingepolisen, tidigare sagt till tidningen Mitti.

Den inställda hovrättsförhandlingen kommer troligen att genomföras om några veckor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.