Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Anlitade stadens byggkonsult till sin privata sommarstuga

Foto: Paul Hansen

Den enhetschef på Trafikkontoret i Stockholms stad som attesterat fakturor till sitt eget bolag har också låtit sig bjudas på golfevent av ett byggmaterialbolag. DN:s granskning visar även att en annan medarbetare anlitade en av stadens leverantörer till sin privata sommarstuga.

Trafikkontoret ansvarar för Stockholms trafiknät och har en budget på cirka två miljarder kronor. I centrum för historien står enheten för konstbyggnadsteknik som bland annat har hand om stadens broar, tunnlar och offentliga toaletter.

Dagens Nyheter har på torsdagen avslöjat två fall där tjänstemän har gynnat sig själva eller närstående i samband med inköp av konsulttjänster.

DN kan nu visa att en annan anställd på enheten för konstbyggnadsteknik har använt sig av en av stadens byggkonsulter för bygget av sin sommarstuga i Roslagen. Byggkonsultens uppdrag var som kontrollansvarig för nybyggnationen, en roll som granskar och säkerställer att hanteringen följer gällande regler. Den anställde uppger för DN att han har betalat för tjänsten, men parallellt med det privata uppdraget utförde konsulten arbeten åt Trafikkontoret, med den aktuella medarbetaren som beställare.

Rollen som kontrollansvarig regleras i plan- och bygglagen där det bland annat framgår att han eller hon ska ha ”en självständig ställning i förhållande till den som utför den åtgärd som ska kontrolleras”.

Så här kommenterar Lars Jolérus, avdelningschef på Trafikkontoret, medarbetarens agerande:

– Det låter inte lämpligt på något sätt. Det viktiga är i sådana fall att man betalar ett marknadsmässigt pris för att ha någon konsult privat, men det är inte helt lämpligt att nyttja samma resurser privat som man har i jobbet. Det skulle inte jag göra. Vi kommer självklart att titta på detta.

Medarbetaren uppgav att han betalade 5.000 kronor inklusive moms för arbetet. DN har pratat med tre erfarna byggkonsulter som arbetar med många uppdrag som kontrollansvarig. De uppger samstämmigt att kostnaden borde vara väsentligt högre.

Sofie Nilsson, ordförande på Kontrollansvarigas riksförening, vill inte uttala sig om det specifika fallet men säger att timpriset för kontrollansvariga (så kallade ”KA”) är att jämföra med andra konsulter i byggbranschen:

– Det innebär ett timpris på mellan 600 och 2.000 kronor. Men varje KA bestämmer själv sitt pris utifrån personliga förutsättningar. Tidsåtgången för även enklare byggen kan innebära 30-40 timmar.

Det skulle innebära en betydligt högre kostnad än de 5.000 kronor som den anställde betalat för kontrolluppdraget, enligt fakturan som DN tagit del av.

Enligt slutbeskedet för bygget, som skickats till kommunen, har den kontrollansvarige bland annat gjort sex platsbesök.

Detta stämmer dock inte, enligt den anställde som byggt fritidshuset.

– Han har gjort tre platsbesök, på plats. De andra är egenkontroller som jag har gjort. Sedan har jag meddelat honom att alla krav är uppfyllda. Han litar på min kompetens.

Personer inom branschen säger att 5.000 kronor är orimligt för ett sådant uppdrag. Vad anser du om det?

– Jag har googlat på det när jag fick det fasta priset av XX (konsulten). Sommarstuga låg däromkring ungefär.

Anser du att du har dragit fördel av din roll?

– Nej, det gör jag inte. Jag ifrågasatte priset och antalet platsbesök. Så har jag googlat och sett att priset låg i nivå med vad andra betalat och då ansåg jag att det var rätt pris.

När DN söker efter officiella prislistor hos byggkonsulter för sommarstugor är prisnivån mycket högre.

Upplever du att allt har gått rätt till eller hade du gjort annorlunda med facit i hand?

– Tydligen får jag inte göra så. Enligt policy verkar det som att jag som privatperson inte får använda en entreprenör som staden använder annars. Men jag skiljer strikt på mitt arbetsliv och mitt privata liv. Förut har Trafikkontoret varit uppe i sådana här saker och vi är väldigt försiktiga med sådant här. Jag tycker att jag har varit väldigt tydlig med det här.

Du känner inte att du har gjort något fel?

- Nej.

Ett platsbesök kan inte delegeras, enligt Sofie Nilsson, ordförande i Kontrollansvarigas Riksförening:

– En kontrollansvarig har personcertifiering och ska själv göra plastbesök.

DN:s granskning visar också att medarbetare vid åtminstone tre tillfällen har bokat in golfrundor tillsammans med leverantörer de arbetar med på Trafikkontoret. Det framgår av en förteckning över anställdas mejlkonversationer.

Chefen för enheten, alltså han som attesterat fakturor till egna bolaget, åkte i fjol på ett golfevent som anordnades av byggmaterialföretaget Cementa. Chefen säger till DN att han betalade sin egen resa (från hemmet i Stockholm till golfbanan vid Arlandastad) men att bolaget stod för green-feen, avgiften. Bolaget är inte leverantör till Trafikkontoret, men bara några månader efter golfturneringen hade chefen och Cementa mejlkontakt med varandra rörande eventuella framtida uppdrag.

– Jag var inbjuden som en vän till Cementa och för att jag har varit ordförande för Svenska betongföreningen. Det är i det perspektivet jag deltog i turneringen.

På torsdagsförmiddagen kunde DN berätta att den aktuella chefen blivit av med sin chefstjänst och utreds av Trafikkontoret. Lars Jolérus säger även att golfeventet är ett tydligt övertramp mot Trafikkontorets regelverk.

– Om han inte har betalat själv går det absolut inte ihop. Då har man fått en gåva som man inte ska ha. Vi får enligt policyn inte ens ta emot en lunch. Det är viktigt med en strikt professionell relation till sina samarbetspartners. Det måste vi utreda, om det kan bryta mot riktlinjerna om muta eller jäv.

De är inblandade i härvan på Trafikkontoret

Enhetschef
Är chef för enheten för konstbyggnadsteknik på Trafikkontoret. Attesterade fakturor för över en kvarts miljon kronor till sitt eget bolag. Har även låtit sig bjudas på golfevent av ett byggmaterialbolag.

Medarbetare A
Arbetar på enheten för konstbyggnadsteknik på Trafikkontoret. Beställde tjänster för knappt tre miljoner kronor för konsultuppdrag till sin sons sambo.

Konsult
Arbetar på enheten för konstbyggnadsteknik på Trafikkontoret. Är inte anställd, utan arbetar som konsult. Hennes sambos pappa är Medarbetare A. För hennes roll som handläggare får Trafikkontoret betala 796 kronor i timmen.

Medarbetare B
Arbetar på enheten för konstbyggnadsteknik på Trafikkontoret. Anlitade en av stadens leverantörer till sin privata sommarstuga. Betalade ett väsentligt lägre pris än vad som är standard i branschen. Parallellt med det privata uppdraget utförde leverantören arbeten åt Trafikkontoret, med den aktuella medarbetaren som beställare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.