Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Åtalas för grov stöld från Kungliga Myntkabinettet

Foto: DN

En man, som tidigare varit chef för ett museum, kommer nästa vecka att åtalas misstänkt för att ha stulit mynt från Kungliga Myntkabinettet i Stockholm, skriver Expressen. Runt 1.200 mynt värda 25 miljoner kronor har försvunnit från samlingarna.

Vid en inventering upptäcktes det att 1.200 mynt saknades. Åtalet mot den 65-årige mannen gäller dock bara ett 30-tal av mynten och det exakta värdet på dem är svårt att uppskatta.

– Vi har kontaktat flera experter som har uttalat sig. Men deras bedömningar har varierat. Något mynt kan vara värt mellan 10.000 kronor och 50.000 kronor, säger kammaråklagare Jens Nilsson till Expressen.

Mannen, som kommer att åtalas för grov stöld, har tidigare dömts till dagsböter och skadestånd för att ha stulit frimärken värda 27.000 kronor från en auktionsfirma. Han greps då på bar gärning och fick betala 100.000 kronor i skadestånd till auktionsfirman.

– Jag drabbades av någon form av kleptomani, jag ser det som oförklarligt, det jag gjort. Men jag kommer aldrig att göra om det, sa mannen då i förhören.

Efter händelsen gjorde flera museer som haft besök av mannen inventeringar. Det var då som det uppdagades att mynt saknades från Kungliga Myntkabinettet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.