Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Blommorna får ligga kvar tills vidare

De flesta av de blommor som har lämnats för att hedra offren vid dådet har flyttats till trappan vid Sergels torg.
De flesta av de blommor som har lämnats för att hedra offren vid dådet har flyttats till trappan vid Sergels torg. Foto: Andrea Brask

Poliser och polisbilar prydda med blommor. Post it-lappar och brev med kärleksfulla budskap. Trappan till Sergels torg och platsen för attacken vid Åhléns har redan blivit inofficiella minnesplatser.

– Det finns ingenting att jämföra de här reaktionerna med, säger biträdande stadsdirektör Fredrik Jurdell.

I början hängdes blommor på kravallstaketen som hade satts upp runt platsen utanför Åhléns.

– Redan under fredagen insåg vi att blommorna höll på att få staketen att välta, förklarar Fredrik Jurdell.

De flesta blommorna har nu flyttats till trappan från Drottninggatan mot Sergels torg.

– De kommer att få ligga kvar så länge det är fint och inte börjar lukta. Att det är kallt hjälper, säger Fredrik Jurdell.

Medan kärleksförklaringarna strömmar in till minnesplatserna förbereder sig Stadsmuseet för att sammanställa vad som har hänt.

– Vi ska dokumentera Stockholms och stockholmarnas historia. Vi vill samla in människors funderingar och reflektioner, säger Ann-Charlotte Backlund, som är chef för Stadsmuseet.

Projektet heter Dokumentation 14.53 efter klockslaget då terrordådet inträffade. Genom en hemsida kan privatpersoner skicka in alltifrån bilder till meddelanden i sociala medier. Ann-Charlotte Backlund ser behovet av minnesplatser, men poängterar att frågan inte är helt enkel.

– Att utforma en minnesplats på ett värdigt sätt är en komplex fråga. Både efter tsunamikatastrofen och Utøya har man sett att de närmast berörda inte alltid är bekväma med utformningen av nationella monument, säger hon.

Bara dagar efter beskedet om att ett monument efter tsunamikatastrofen 2004 ska invigas 2018 är det tydligt att minnesmonument tar lång tid att få på plats. Samtidigt är det tydligt att behovet finns.

– Intresset växer mer och mer. Vi får improvisera, men vi gör allt vi kan för att man på värdigt sätt ska kunna minnas terrordådet, säger biträdande stadsdirektör Fredrik Jurdell.

Läs mer: Människor strömmar till attentatsplatsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.