Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Den tossiga damen svävar ovanför vardagslarmet

Abrahamsberg 17.49.

Hennes röst är hög och genomträngande. Den skär tvärs igenom bruset i tunnelbanevagnen. Som av en ryggmärgsreflex tittar jag upp från telefonen för att skanna av situationen. Utgör hon ett hot?

Så ser jag henne. En nätt äldre dam. Välklädd. Vitt luddigt hår. Hon möter min blick. Jag ler ett korkat leende. Hennes ögon söker sig vidare innan de till slut fixerar en man i mörk rock som läser Dagens Industri med allvarsam min.

Hon börjar tala med honom. Strängt och uppfordrande. Orden strömmar ur henne utan någon som helst struktur. Mannen i kostym fäller ner tidningen.

– Jag begriper inte vad du säger, säger han besvärat.

Damen flinar och pekar med fingret mot honom. Ungefär som gubben i kritstrecksrandig kostym i Jan Lööfs bok ”Sagan om det röda äpplet” som lekfullt förmanar sin papegoja.

Allt var bara på skoj. Dagens Industri-mannen suckar och låtsas läsa vidare. Damen ser nöjd ut. Som om det var just den reaktionen hon sökte. Sedan fortsätter hon att prata, rätt ut i luften.

Är hon dement? Kanske. Jag antar att det är en aning sorgligt att hon står här och svamlar i rusningstrafiken. Samtidigt vilar det något avundsvärt obekymrat över henne. Hon liksom svävar ovanför vardagslarmet. Jag blir lugn av att stå intill henne.

Kan man ha en människa som sitt spirit animal? I så fall väljer jag dig, du tossiga lilla dam.

Andreas Nordström är webbredaktör på DN Sthlm.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.