Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Elva anställda slutar på Sofia skola på Södermalm

Foto: Hasse Holmberg/TT

Nästan alla lärare för lågstadiet på Sofia skola på Södermalm slutar – samtidigt. Bristande ledarskap beskrivs som anledningen från flera lärare, något som rektorn inte känns vid.

– Vi är jättemånga som är missnöjda och trötta på hur skolan har skötts under lång tid, uppger en tidigare anställd till DN.

– Jag har alltid älskat mitt jobb enormt mycket, jag har jobbat på skolan i flera år och har alltid gått dit med stolta steg. Men nu har vi en ledning som vi inte kan stå för, säger en i personalen som har valt att sluta.

Sammanlagt slutar sju lärare och fyra fritidspedagoger från lågstadiet, klass F-3 på Sofia skola. I ett brev till föräldrarna berättar lärarna i årskurs två varför de valt att sluta:

”Vi känner dock att det under omständigheterna är rimligt att ni får mer information om bakgrunden.” I brevet uppger de att ledningen inte har fungerat. ”Det faktum att vi har varit utan en närmaste chef, har påverkat vår arbetssituation på ett negativt sätt. Vi upplever även att det har varit svårt att komma i kontakt med vår rektor, som sällan är nåbar” skriver de.

Dessutom har det saknas ett elevhälsoteam, det vill säga skolsyster, kurator och specialpedagoger, på grundskolan under en längre tid, uppger en tidigare anställd.

– Barn som är i behov av särskilt stöd i årskurserna F-3 har inte fått något sådant stöd sedan före jul.

Men att det skulle vara anledningen till att flera av lärarna slutar är en nyhet för skolans rektor, Karin Ekstrand:

– Det är inget jag känner till. Det har funnits en nära chef, även om det inte varit den ordinarie. Vi har haft en biträdande rektor som är sjukskriven, då har en annan biträdande rektor tagit sig an uppdraget att vikariera för lågstadiet. Under hösten och efter jul har vi haft en annan vikarierande biträdande rektor utifrån, säger Karin Ekstrand.

I ett brev till föräldrarna skriver hon att anledningen till att personalen slutar handlar om personliga skäl, ”till exempel att man flyttat till en annan kommun.”

– Hade de kommit alla på en gång hade jag reagerat, men det har kommit någon då och då och så brukar de se ut på skolor inför hösten. De flesta har angett privata skäl till varför de slutar, säger Karin Ekstrand.

Anledningen till att lärarna inte har slutat precis samtidigt har att göra med att man ville säkerställa nya anställningar innan uppsägningarna, uppger den tidigare anställda:

– Vi har inte gått ihop och sagt: ”nu säger vi upp oss allihop” men visst har vi gjort det gemensamt. Vi är jättemånga som är missnöjda och trötta på hur skolan har skötts under lång tid.

Hos föräldrarna till lågstadiebarnen har de olika versionerna skapat förvirring.

– Det har sköts på ett extremt dåligt sätt det här. När det kom fram att det gällde hela lågstadiet förstod man att det är något som har pågått länge, säger Lillan Gahlin som har en dotter i årskurs två på skolan.

Lillan Gahlin har tre barn. Till nästa år börjar de årskurs 3, 7 och 9 på Sofia skola. Men den senaste tidens besked har gjort henne orolig för hur läget på skolan egentligen är.

– Om alla lärare mår dåligt och inte får gehör för att kunna utöva sitt jobb så är det ju en skola som är i förfall, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.