Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ensamvarg eller inte? Inget går ännu att utesluta

02:04. Rahkmet Akilov häktas för terrorbrott och erkänner att det var han som körde lastbilen.

Rakhmat Akilov – är han en störd gärningsman som agerade på egen hand eller finns det fler gärningsmän där ute? Rikspolischef Dan Eliasson säger att man inte kan utesluta det förra och terrorforskaren Hans Brun säger att trots att bilden kring uzbeken börjat klarna något, är båda delarna fullt möjliga.

Rakhmat Akilov, 39, har häktats – på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord.

Enligt hans advokat Johan Eriksson har han själv erkänt sin handling.

Men det betyder inte att någon ännu kan säga om han agerade på egen hand eller inte:

– Trots det som nu kommit fram om den här personen är båda scenarierna fortfarande fullt möjliga. Det vore oerhört dumt att i det här läget låsa sig vid det ena eller det andra, säger terrorforskaren Hans Brun.

Läs även: Därför kunde inte Akilov utvisas till Uzbekistan

Det faktum att ingen känd terrororganisation ännu tagit på sig dådet behöver inte heller betyda någonting, även om det möjligen indikerar att det inte handlar om ett sedan en längre tid planerat dåd.

– Avvisningsbeslutet kan ha puffat den här individen över gränsen. Det är en klassisk kriminologisk teori – den som säger att en person som upplever sig som helt misslyckad och utan utväg istället väljer att inbilla sig att en akt som denna istället gör honom till hyllad hjälte, konstaterar Hans Brun.

Hittills har omkring 600 förhör hållits och enligt polisen kan det dröja länge innan utredningen är klar.

– Min preliminära bedömning är att det kan ta upp till ett år att driva den här förundersökningen i hamn, sa Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning under måndagens pressträff.

Rikspolischef Dan Eliasson underströk samtidigt att man fortfarande inte kan utesluta att fler personer är inblandade i attacken. Alla kontakter som uzbeken haft i Sverige kartläggs nu minutiöst. Säkerhetspolisen har vid flera tillfällen sagt att man ”vänder på varenda sten”.

Enligt Hans Brun kommer de digitala spår som mannen lämnat efter sig kunna ge en ”något så när” objektiv bild av vad han sysslat med och på vilken nivå:

– Mobiltelefoner och datorer är tacksamma i de här sammanhangen. Även ensamma gärningsmän lämnar efter sig många spår.

– Vi kan ta dådet i Trollhättan som exempel. Även om orsaken till att man till slut begår ett brott av den här typen består av en komplicerad mix av olika faktorer så går det att analysera om gärningsmannen agerade på egen hand eller om han hade hjälp, säger Hans Brun.

Magnus Ranstorp, terrorforskare på Försvarshögskolan, menar dock att även de som tycks vara ”ensamma galningar” ingår i något slags sammanhang.

– Det är oerhört sällan de levt ett "vaccumförpackat” liv. De ingår nästan alltid i någon miljö där de låtit sig påverkats.

Vad betyder det att Akilov nu erkänt det brott han misstänks för?

– Mest troligt att han tänker sig rättegången som ett slags plattform där han vill propagera för att detta var det rätta att göra. Men det är bara en spekulation, svarar Magnus Ranstorp.

Enligt honom är 39-åringen urtypen för en person som står långt ner i hierarkin bland de som är organiserat radikaliserade. Inga papper, inget personnummer – ett utmärkt verktyg att använda för dem som befinner sig högre upp i organisationerna.

– Sedan tillkommer självklart personliga omständigheter, det blir de avgörande faktorerna, fortsätter Ranstorp.

Säpochefen Anders Thornberg har under flera presskonferenser berättat att man under fjolåret mottagit information kring 39-åringen.

– Han har förekommit i vårt underrättelseflöde. Det rör sig om enstaka uppgifter som Säpo fått förra året. Vi arbetade med de uppgifterna vi fick, men de gick inte att belägga, sa Anders Thornberg.

39-åringen har dock inte sammankopplats med extremistmiljöer i Sverige. Inför häktningsförhandlingen har man, enligt vice chefsåklagare Hans Ihrman, som leder utredningen, satsat mycket på att analysera mannens aktiviteter i sociala medier – allt för att stärka misstankarna inför häktningsförhandlingen. Hittills har man inte gått ut med några uppgifter som tyder på att han skulle ha ett samröre med till exempel IS.

– Inte heller det faktum att han själv erkänt dådet betyder något särskilt för frågan om han agerat på egen hand eller inte, säger Hans Brun.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.