Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

De deltar i ett susande linjelopp, ett Tour de Västerbron.

Hornstull 08.23.

Cyklist Ett kör fort, han visslar förbi alla oss andra på bron i riktning Marieberg. Alla utom Cyklist Två. Denne ligger med sitt framhjul två decimeter bakom C1:s bakhjul och håller exakt samma tempo. Exakt. Det är som om de två sitter sammankopplade med en osynlig kedja. Tillsammans men var för sig deltar de i ett susande linjelopp, ett Tour de Västerbron där förstapriset är … äh, ingen aning, förmodligen känslan av att ha kommit först.

C2 fascinerar mig. Så mycket vet jag om cykling att han har en position där han kan dra nytta av C1:s fartvind. C2 har gjort mycket annat för att vinna hastighet; hans hjälm har ungefär samma luftmotstånd som en ordinär ringklocka, han har plockat bort alla onödiga detaljer – som stänkskärm bak.

(En gång ställde jag frågan på Twitter varför vissa cyklister gjorde så. Jag fick svaret att lerig rygg i urbana cykelkretsar anses mycket snyggare än cykel med stänkskärm.)

Men C2 ligger verkligen bisarrt nära. Kanske är de bästa vänner som varje morgon turas om att växeldra i detta livets linjelopp? Men jag tvivlar. Jag ser snarare C2 som en frifräsare, en man som tar sig rätten att snylta på C1:s fart. Hur ser etiketten ut? Hur nära får man ligga i denna sport? Vad säger Magdalena Ribbing?

I veckan kom ny statistik som visar att nästan dubbelt så många män som kvinnor dör i cykelolyckor. ”Varför det är så är svårt att säga”, kommenterar Camilla Ekström, forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Erik Helmerson är ledarskribent på DN. Han har redan reproducerat sig och cyklar därför oftast utan hjälm.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.