Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ett av de heta spåren: Varför flydde Akilov till Märsta?

Den misstänkte greps i Märsta norr om Stockholm.
Den misstänkte greps i Märsta norr om Stockholm. Foto: Jonas Lindkvist

Efter dådet i fredags tog sig den nu häktade Rakhmat Akilov, 39, till Märsta, norr om Stockholm. En slump eller faktum som kommer att få stor betydelse i den fortsatta utredningen? Terrorforskare som DN talat med är övertygade om att polisen bedömer det som högintressant.

 

– Jag är helt övertygad om att säkerhetspolisen ser det som ett särskilt intressant faktum att han tog sig till Märsta. Det första jag tänkte var att där finns det någonting som han är intresserad av – och det skulle kunna vara Mohamed Belkaid, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare på Försvarshögskolan i Stockholm.

Mohamed Belkaid, tidigare bosatt i Märsta, var en av terroristerna bakom dåden i Paris.

Han sköts ihjäl i Bryssel när belgisk polis slog till mot terroristernas gömställe i en förort till den belgiska huvudstaden den 15 mars 2016. Han fick uppehållstillstånd i Sverige 2011 och bodde i tre års tid med sin fru i ett bostadsområde i Märsta.

Läs mer: ”Ficktjuven som levde i terorgruppens centrum”

SVT:s Uppdrag granskning kunde i samband med det visa att han ingått i ett terrornätverk som säkerhetspolisen ägnat mycket kraft åt att avslöja.

I centrum av nätverket stod ”Abu Omar”, som drev en affär i centrala Stockholm och som enligt Uppdrag granskning beskrivs som ”mytomspunnen i den extremistiska miljön”. Han var en så kallad ”mäklare”, en person som inte står i frontlinjen, utan som ligger bakom och planerar, finansierar och organiserar.

I dag står han som utvandrad i Skatteverkets register, men misstankar finns att han fortfarande finns kvar i Sverige, att han söker upp och rekryterar radikaliserade personer till IS.

– Det är klart att det är högintressant i den här utredningen. Den nu häktade passar in på profilen på en person som kan användas, en person som befinner sig långt ner i hackordningen, konstaterar Magnus Ranstorp som, liksom terrorforskaren Hans Brun, funderat mycket på det faktum att Akilov åkte till just Märsta.

Enligt Magnus Ranstorp bygger den här typen av organisationer mycket hierarkiska strukturer där det gäller att kartlägga vilka som är nyckelpersonerna, vilka som har det verkliga inflytandet och vilka som bara används som verktyg i kampen.

– Jag tvivlar inte på att säkerhetspolisen gör precis det de säger att de gör; vänder på varenda sten. Minst en av de stenarna finns i Märsta, det är jag övertygad om.

Läs mer: Ensamvarg eller inte?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.