Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Eva-Karin Gyllenberg: Därför hamnade Sigtuna i Vasastan – och Uppsala försvann

Sigtunagatan, sedd med Karlbergsvägen i ryggen och Vasaparken i blickfånget.
Sigtunagatan, sedd med Karlbergsvägen i ryggen och Vasaparken i blickfånget. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Skicka frågor till ekg@dn.se och skriv gärna i ärendefältet vad frågan gäller, till exempel staty, gatunamn, idrott. Eller: Eva-Karin Gyllenberg, DN, 10515 Stockholm.

Hej!

I Vasastaden räknat från Odenplan och Odengatan ned till Torsgatan ligger tvärgator så som Upplandsgatan, Västmannagatan, Dalagatan och Gästrikegatan, det vill säga gatunamn som syftar på svenska landskap. Men mittemellan dessa gator ligger tvärgatan Sigtunagatan, som inte har något samband med landskap. Hur kommer detta sig?

Med vänlig hälsning

Bert Brentler, Jakobsberg

Svar: Det finns naturligtvis en förklaring till denna udda fågel i Vasastan. Landskapen du räknar upp kan kompletteras med Hälsingegatan, som ligger mellan Dalagatan och just Sigtunagatan. Alla dessa gator fick sina namn vid den stora namnrevisionen 1884–85, MEN med ett undantag: Gästrikegatan fick sitt namn först 1938. Den hette tidigare Uppsalagatan och det har sin speciella historia.

I min älsklingsbok ”Stockholms gatunamn” kan man läsa att det så kallade beredningsutskottet ville uppmärksamma ”Stockholms föregångare såsom hufvudstäder i Svealand, Upsala och Sigtuna, samt rikets andra universitetsstad Lund”.

Sigtuna- och Uppsalagatan hamnade (precis som de norra landskapen) norr om Slussen och Lund (i form av Lundagatan) på den södra sidan. Att man valde att byta ut Uppsala mot Gästrikland hade naturligtvis sin förklaring. Det var för att undvika sammanblandning med Uppsalavägen och Upplandsgatan.

Dagens kuriosa: För några år sedan fick jag en fråga till spalten som har anknytning till detta. Frågan kom från en kvinna som hade en släkting som i början av förra seklet hade haft ”en sybehörsaffär i närheten av Gustav Adolfs torg”. Kvinnan uppgav släktingens namn och undrade om jag kunde ta reda på var denna sybehörsaffär låg.

Jag brukar inte ge upp i första taget, men här var jag tvungen att kasta in handduken i jakten på sybehörsaffären.

Däremot lyckades jag lokalisera släktingen tack vare att hon hade ett ovanligt namn. I en gammal adresskalender, som jag hittade på stockholmskallan.se, visade det sig att hon hade bott på Uppsalagatan.

Det fick mig att reagera. Vadå Uppsalagatan, tänkte jag, men eftersom jag var inne på stockholmskallan.se gick jag in på ”jämföra kartor” och där kunde jag notera att gatan som på 1940 års karta hette (och fortfarande heter) Gästrikegatan på 1934 års karta hette Uppsalagatan.

Dagens överkurs: I Vasastan är det inte bara landskap norr om Slussen som hamnat på gatuskyltarna. Några av orterna har fått egna gatunamn ur samma kategori (de norra landskapen). Som Dannemoragatan, Falugatan, Gävlegatan, Hedemoratäppen, Hudiksvallsgatan, Sätertäppan och Västeråsgatan.

Läs fler frågor till Eva-Karin här

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.