Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Eva-Karin Gyllenberg: Geografiskt system för namnen på gatuskyltarna

Bjurholm – långt ifrån norrländskt.
Bjurholm – långt ifrån norrländskt. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Skicka frågor till ekg@dn.se och skriv gärna i ärendefältet vad frågan gäller, till exempel staty, gatunamn, idrott. Eller: Eva-Karin Gyllenberg, DN, 10515 Stockholm.

Hej!

Jag bor inte i Stockholm men har promenerat runt en del där. Det verkar finnas ett system där ”geografiska gatunamn” norr om Gamla stan refererar till norra Sverige – och tvärtom på Södermalm. Jag har snubblat över två gatunamn som bryter mot regeln, Smålandsgatan och Bjurholmsgatan, men det finns säkert fler eller hur?

P-G Wiklund, Umeå

Svar: Så roligt det är att få en fråga om Stockholms gatunamn från Västerbotten. Bjurholms kommun ligger visserligen i norra Ångermanland i södra Västerbottens län och Småland är en del av södra Sverige, MEN: inget av dessa båda gatunamn har geografisk anknytning.

Bjurholmsgatan fick sitt namn 1913, för övrigt samma år som Bjurholmsplan efter Anders Bjurholm (1826–1913).

Denne Bjurholm, som var bryggare, kan man få veta mer om i ”Stockholms gatunamn”. I boken står att läsa att han bildade Svenska bryggeriföreningen. Han var också den som introducerade både öletiketten och den ljusbruna ölbutelj som rymde en tredjedels liter.

Anders Bjurholm var nu inte bara bryggare. Han var också ledamot av Stockholms stadsfullmäktige.

När det gäller Smålandsgatan fick den sitt namn 1857 och enligt ”Stockholms gatunamn” med största sannolikhet efter bagaren Jochum Småhl, som ägde en tomt i kvarteret Hästen (kvarteret norr om Kungsträdgården). Första gången namnet dök upp var 1666 (Jochumss Smålss grändh). Senare (1671) kallas gatan Smålandz gränden och Smålandzgatan (1676).

Smålandsgatan låg tidigare på både Norrmalm och Östermalm, kluven av Birger Jarlsgatan, men sedan september 2008 heter gatstumpen öster om Birger Jarlsgatan Ingmar Bergmans Gata.

Men visst finns det ett geografiskt system när det gäller landskapsnamnen på Stockholms gatuskyltar: de södra landskapen (som Öland, Gotland, Halland och Blekinge med flera) har fått sina gator på Södermalm och de norra (som Dalarna, Västmanland, Uppland och Hälsingland och några till) i Vasastan och Västerort.

Det är dock inte alla landskap som har fått en egen gata. Varken Norrbotten, Lappland eller Västerbotten har det. Lapplandsvägen låg tidigare i Sundby, men namnet ersattes med Kärvbacken 1950.

Värmländskt är det för övrigt så det förslår på gatuskyltarna i Farsta. Och i Vällingby och Råcksta vimlar det av gatunamn ur kategorin ”norrländska ortnamn”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.