Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Eva-Karin Gyllenberg: Har den gula masten någon särskild funktion?

Visst har den gula masten vid Globen en funktion.
Visst har den gula masten vid Globen en funktion. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Skicka frågor till ekg@dn.se och skriv gärna i ärendefältet vad frågan gäller, till exempel staty, gatunamn, idrott. Eller: Eva-Karin Gyllenberg, DN, 10515 Stockholm.

Hej Eva-Karin!

Tack för dina efterforskningar, det är trevlig läsning! Jag har en fråga om något som ännu inte har blivit historiskt. Har varit ett antal gånger i Globenområdet och varje gång sett gula plattformar eller vad det nu är, på masten på toppen av ett av entréhusen. Jag har frågat flera personer som jag tycker skulle veta men inte fått något svar. Man ser ju inte liknande på andra master med diverse antenner. Är det för service eller är det för lyst månne? Man kan ju misstänka det eftersom dom målats gula och inte har några skyddsräcken.

Tackar för svar,

Hans Wångberg, Huddinge

Svar: Tack själv och jag säger (eller rättare sagt skriver) som jag har gjort tidigare att det är roligt att få botanisera inom alla möjliga områden för att få fatt i svaren på läsarnas frågor. Ibland går det snabbt att hitta svaret, ibland tar det betydligt längre tid och i vissa fall är det stört omöjligt att hitta svaret även om jag inte har någon möjlighet att besvara alla mejl.

I detta fall räckte det med att ta kontakt med fastighetsägaren för att få reda på vad de gula sakerna har för funktion.

Helena Holtbo, förvaltningsassistent på fastighetsbolaget Klövern, berättade att själva masten är en vanlig mobilmast för 3G och 4G. Och precis som du ”misstänkte” är de gula plattformarna som Helena uttryckte det ”en designgrej för att göra masten lite roligare”. Kom inte och säg att gult är fult...

 

Hej!

Jag har en önskan att få bekräftat eller dementerat en sak. Jag växte upp på Åsögatan 96 och hade en släkting i porten bredvid. Som jag kommer ihåg så var numret Katarina Bangata 2. Numera är adressen Åsögatan 98. Har det varit Katarina Bangata 2 någonsin, eller minns jag fel ?

Hjärtliga Hälsningar,

Pierre Gerenstein

Svar: Som de flesta läsare av spalten väl vet vid det här laget är det här en fråga som klippt och skuren för Kristian Rosengren, lantmätare på stadsbyggnadskontoret. Och efter att ha kontaktat Kristian kan jag lugna dig med att du inte alls minns fel.

Så här svarade Kristian:

– Det är riktigt att dagens Åsögatan 98 tidigare var Katarina Bangata 2. Anledningen till att adressen försvann var helt enkelt att gatan byggdes igen av skatteskrapan. Detta är också anledningen till att Katarina Bangata, öster om Götgatan i dag börjar med nummer 13.

Läs fler frågor till Eva-Karin här

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.