Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Inte ett surr från en helikopter så långt örat kan nå

Hökarängen 13.40.

Min förort har gjort mig till Stockholms största fan av ”gröna linjen söder om söder”. Gågatan i centrum, gentrifierande hipsterbagerier, alkiskvarterskrogar – jag tar dem alla i försvar.

Men i förortens Facebookgrupp liknar min favoritort snarast en krigshärd. Helikoptrar surrar konstant över husen, bilbränder och skottlossningar hör till vardagen och inga soprum eller tvättstugor är fredade.

Allt detta hemska skylls på definierade grupper, av skribenter som sällan sett ”brotten” begås. Alla som inte håller med om vart vårt förortssamhälle är på väg och vilkas fel det är kastas obarmhärtigt ut.

En rivaliserande Facebookgrupp (med ett <3 i namnet) har startats som en motreaktion mot den rasistiska alarmismen. Där får jag i stället bilder på körsbärsträd, hundvaktsannonser och info om viskvällar och föräldrars nattvandringar för att ungdomsgården ska kunna fortsätta vara ”en av Stockholms bästa”.

Som en miniversion av världsläget i sociala medier möter åsikterna i den ena otrygga filterbubblan aldrig dem i den bubbla där min förort är paradiset.

Fast det gör de ju. De möts i affären, på perrongen, på torget i solen en fredagseftermiddag när en äldre man stämmer upp i saxofonspel sittandes på fontänkanten.

Inte ett surr från en helikopter så långt örat kan nå.

Evelyn Jones är reporter på DN och tycker att alla ska ta en tur längs med gröna linjen söderut och frälsas.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.