Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Folk träffas in real life, insuper lärdom, lyssnar

Sveavägen. 17.37.

Jag är ingen föredragsfantom och mitt förhållande till ABF-huset på Sveavägen har hittills varit neutralt. Men hur det nu kommer sig hamnar jag där under en citypromenad. Noterar anslagstavlan som annonserar kommande möten. Läser, och känner mig lite glad i hjärtat.

Kungahusets förre presschef berättar om hovet inifrån. En neurologispecialist föreläser om migrän. Några av Sveriges främsta Mellanösternkännare talar om Syrien, Irak och vägen till fred. En statistiker nagelfar vad kulturen egentligen kostar.

Ovanstående exempel är tagna på måfå en sketen vecka i september. Och på ABF-huset är kulturen billig för konsumenterna - många av föreläsningarna är gratis.

I den ständigt malande kvarnen av intryck, åsikter och (enstaka) insikter via nätet, existerar det fortfarande en parallell verklighet. Där folk träffas in real life, insuper lärdom, lyssnar, diskuterar.

ABF är en förkortning av Arbetarnas Bildningsförbund. Är det här på Sveavägen 41 som arbetarrörelsens gamla ideal övervintrat? Idéerna om upplysning och förnuftstro, om samvaro som får människor att växa. Ett samhälle där dygden är sin egen belöning och där kunskap har ett egenvärde.

Folk av alla åldrar och nationaliteter vimlar i huset denna sena eftermiddag. Börjar den förlegade etik som torgförs här, mitt i city, rentav bli på modet? Kanske finns det i ABF-huset den punkt där vi kan börja om.

Erik Ohlsson är Mellanösternkorrespondent. Han hade velat höra saxofonisten Albert Ayler som 1962 spelade på ABF-husets jazzklubb Gyllene Cirkeln.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.