Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Föräldrar tvingas skydda elever på Al-Ahzarskolan

Hussein Ibrahim, rektor och Roger Lindquist, biträdande rektor på friskolan Al-Azharskolan i Vällingby under en pressträff i tisdags.
Hussein Ibrahim, rektor och Roger Lindquist, biträdande rektor på friskolan Al-Azharskolan i Vällingby under en pressträff i tisdags. Foto: Alexander Mahmoud

Efter att det högerextrema nätverket Soldiers of Odin tagit sig in på skolgården på Al-Ahzarskolan i Vällingby har en del elever inte vågat komma till skolan. Stockholmspolisen har ingen särskild bevakning efter händelsen - i stället får föräldrar och inhyrda vakter skydda eleverna.

– Alla är väldigt rädda, säger skolans rektor Hussein Ibrahim.

Det var på onsdagseftermiddagen som flera personer ur det högerextrema nätverket Soldiers of Odin tog sig in på Al-Ahzarskolans gård och satte upp klisterlappar. De ska också ha filmat barnen, enligt skolans ledning.

Händelsen har väckt stor oro hos eleverna, föräldrar och skolpersonalen. Men Stockholmspolisen har ingen bevakning av skolan, enligt presstalesmannen Kjell Lindgren.

– Vi har noterat att detta har hänt och vi har det i tankarna. Det skulle inte förvåna mig om någon patrull åker förbi under dagen, men vi har inget uppdrag i nuläget, säger han.

Istället har skolan själva tagit in vakter för att öka säkerheten. Även föräldrar har kommit till skolan för att skydda eleverna, uppger skolledningen.

På sin officiella Facebooksida har Soldiers of Odin under onsdagen lagt ut bilder som visar hur de satt upp klisterlappar med organisationens symbol på olika platser på friskolan. Texten på klistermärkena lyder: Support your local Soldiers of Odin.

På Facebooksidan har man också tidigare publicerat ett bildinlägg med texten ”Catch and kill muslims in Sweden”, fånga och döda muslimer i Sverige.

– Det har knappt uppmärksammats i medier. För mig är det ett direkt mordhot och polisen har inte visat något intresse för det här mordhotet. Våra elever är rädda och vi undrar hur vi ens ska klara dagen, säger biträdande rektor Roger Lindquist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.