Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Förskolan blir service för föräldrar”

Lotta Edholm, Liberalernas gruppledare.
Lotta Edholm, Liberalernas gruppledare. Foto: Lars Lindqvist

Oppositionen i Stadshuset står fast vid sin kritik mot att barn till föräldralediga har fått rätt till heltid i förskolan.

– Stadens kartläggning bekräftar våra farhågor – närvarotiderna ökar och vi får barnpassning i stället för pedagogisk förskola, säger Liberalernas gruppledare Lotta Edholm.

Reformen gynnar föräldrar som är hemma, menar Edholm, de får en större flexibilitet och kan lämna och hämta på olika tider – samtidigt som det blir svårare för förskolorna att planera sin verksamhet.

– Närvaron ökar mest i de välsituerade stadsdelarna och absolut mest på Östermalm. Det är ingen tillfällighet, välsituerade och etablerade föräldrar som får den här rättigheten tar sig den också. Det är snurrigt om förskolan ska vara någon sorts serviceinrättning för föräldralediga, säger Lotta Edholm.

I Hägersten-Liljeholmen – som tillsammans med Östermalm är den stadsdel som har den största ökningen av antalet heltidsbarn per avdelning – fanns vid årsskiftet cirka 5.000 barn inskrivna i den kommunala förskoleverksamheten.

Närvaron har, enligt stadsdelsförvaltningen, ökat för 218 barn som tidigare haft deltid. Exakt hur mycket mer tid de närvarar har inte gått att mäta. Flera förskolor ser en allmän trend om ökad närvaro och tror att den kommer att öka ytterligare, skriver förvaltningen i ett tjänsteutlåtande till politikerna.

Några förskolor i Hägersten-Liljeholmen har bemannat extra med vikarier och övertid medan andra uppger att de inte behövt göra några förändringar. De förskolor som har en påtaglig ökad närvaro av barn uttrycker farhågor om ett minskat pedagogiskt innehåll i verksamheten. De beskriver också att det är personalens planerings- och reflektionstid samt den pedagogiska dokumentationen som i första hand förändras till förmån för bemanning i barngrupp.

– Jag har fått signaler från ett antal förskolor om att de mycket tydligt talar om för föräldrarna att de inte tycker om det här, och de gör de därför att de ser vilka konsekvenser det får. Kvaliteten kommer att sjunka, enbart mertid utan pedagogiskt innehåll är inte av något större värde för barnen, säger Lotta Edholm.

Fakta. Fler heltidsbarn

Stockholms stads kartläggning visar att antalet heltidsbarn i förskolan har ökat med i snitt 0,8 barn per avdelning, sedan barn till föräldralediga fick rätt till heltid. I januari var i snitt 90 procent av alla barn med ett nyfött syskon i förskolan på deltid, i mars hade det minskat till 54 procent.

Ökningen av antalet heltidsbarn per avdelning skiljer sig mellan stadsdelarna. I Hägersten-Liljeholmen och på Östermalm har det blivit 1,3 fler heltidsbarn, i Spånga-Tensta 1,1, på Kungsholmen 1,0 men i Hässelby-Vällingby och Skärholmen bara 0,3.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.