Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Fortfarande stopp i sophämtningen

Foto: Emil Hammarström

Sophämtningen fungerar fortfarande inte – nära 1.000 reklamationer kom in till Stockholm vatten och avfall under måndagen.

De anställda vid Liselotte Lööf AB har avbrutit sin sympatistrejk – men sopkonflikten fortsätter då majoriteten av arbetarna vid Reno Norden har sjukskrivit sig.

Sedan sopkonflikten bröt ut har 7.565 reklamationer om outförda hämtningar kommit in till Stockholm vatten och avfall. På måndagen var antalet reklamationer nära 1.000 – 772 hos Reno Norden och 180 hos Liselotte Lööf, vars arbetare sympatistrejkat med sina kolleger.

På söndagskvällen beslutade sophämtarna under ett stormöte för Stockholms sophämtare att de anställda vid Liselotte Lööf AB skulle avsluta sin strejk.

– Det stämmer att vi har avbrutit strejken. Vår företagare är en bra företagare. Men vi ville visa sympati med Reno-grabbarna, säger Zsolt Szabo, anställd vid Liselotte Lööf.

Läs mer: Sopkonflikten växer – liksom sopbergen

Den vilda strejken startade i början av juli när Reno Norden ville ändra sina sophämtares avtal och bland annat få dem att arbeta en timme längre per dag. Arbetsdomstolen, AD, beslutade i fredags att strejken var otillåten och att personalen måste återgå i arbete.
Inför förhandlingarna i AD hade 36 av de anställda vid Reno Norden sagt upp sig. Enligt en av sophämtarna på Reno Norden är den siffran egentligen mycket högre än så, eftersom många har semester, vabbar, eller har sjukskrivit sig.

– Just nu är vi som är sjukskrivna hemma. Det är livsfarligt att köra när man mår så här dåligt, säger han.

Läs mer: L–politiker ifrågasätter sophämtarnas sjukskrivningar

Reno Norden meddelade på sin hemsida att 33 av deras 40 sopbilar var i gång i slutet av veckan med hjälp av bland annat inhyrd personal. Men flera anställda som nu är sjukskrivna menar att de har stora problem att få sophämtningen att fungera. Det märks inte minst på att reklamationerna fortsätter att strömma in från Stockholm vatten och avfalls kunder.

När sophämtningen kommer att fungera smärtfritt igen är oklart. Den 1 oktober ska Reno Norden ta över flera hämtningsområden av Liselotte Lööf som förlorade upphandlingen.

– De här gubbarna kommer inte att gå till Reno Norden, med en större arbetsbelastning till lägre lön. Det finns inte på världskartan, säger en av sopåkarna.

DN har försökt nå Reno Nordens vd Peter Ekholm utan framgång.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.